Parjattu kuparikierukka – oma kokemukseni

Olen blogissani parjannut hormonaalista ehkäisyä ja kertonut oman kokemukseni hedelmällisyystietokoneesta ehkäisykeinona. Kumpaakaan en kokenut omalla kohdallani toimivaksi, joten oma valintani oli kuparikierukka.

Jostain syystä minulla on mielikuva, että harva haluaa kuparikierukan – moni pelkää kipuja, kuukautisten runsastumista ja kierukan laittoa. Olen itsekin kuullut kuparikierukasta paljon negatiivisia juttuja; muun muassa seuraavanlaista: Kuparikierukan laittaminen sattuu enemmän kuin itse synnytys, kierukka karkaa vatsaonteloon, kuukautiset + kivut runsastuvat satakertaisiksi tai että kierukka aiheuttaisi tulehduksia.

Voitte siis kuvitella, että epäröin vekotinta aika tavalla. Olin kuitenkin vakaasti päättänyt, etten hormoneihin enää koske – enkä liioin ehkäisytietokoneeseenkaan. Jäljelle jäävistä vaihtoehdoista kuparikierukka tuntui parhaimmalta ja ainakin kokeilemisen arvoiselta.

Kuparikierukka Kuparikierukka Kuparikierukka

Kuparikierukka – mikä oli oma kokemukseni?

Laittaminen sattui vähäsen ja oli epämiellyttävää, mutta ei se kyllä synnytykseen ollut mitenkään verrattavissa. Toisaalta itse synnytin ilman epiduraalia, joten ehkä senkin vuoksi yllätyin positiivisesti kierukan laittamisen kivuttomuudesta. Lääkäri varoitteli, että parin päivän ajan vatsa saattaisi kramppailla ja kohtu supistella ja muistutti ottamaan särkylääkkeen. Itse en kuitenkaan huomannut mitään vaikutusta ja menin samana päivänä salille. Mitään särkylääkkeitäkään en ottanut jälkeenpäin. Pari tuntia ennen toimenpidettä olin ottanut Buranan ohjeiden mukaan.

Olen ollut valintaani tyytyväinen – kuparikierukka ei ole vaikuttanut minuun mitenkään. Itselläni ei kyllä koskaan ole ollut pahoja kuukautiskipuja, joten ehkä senkään takia en ole kärsinyt mistään kovista vatsakrampeista.

Kuparikierukka

Kuparikierukka

Gynefix – vaihtoehto tavalliselle kuparikierukalle

Olen myös lukenut pienemmästä kuparikierukasta, joka sopii synnyttämättömille naisille tai muuten vain heille, jotka epäilevät perinteisen kierukan aiheuttavan kovia kipuja tai muita oireita. Kyseessä on siis Gynefix-niminen kuparikierukka, josta löytyy lisätietoa täältä. Gynefixin ei pitäisi vaikuttaa kuukautisiin millään tavalla. En löytänyt tietoa siitä, voiko se aiheuttaa kipuja – sekin on varmaan täysin yksilöllistä.

Gynefixiä ei saa joka paikasta, vaan sen asentaa aiheeseen perehtynyt lääkäri. Ainakin Helsingin Terveystalossa ja Aavassa näitä asennetaan. Gynefixin ehkäisykesto on sama kuin tavallisessa kuparikierukassa, eli viisi vuotta.

Tietysti nuo alussa mainitsemani haittavaikutukset ovat näissä molemmissa vaihtoehdoissa mahdollisia, mikä on tosi ikävä juttu. Se mikä itselle parhaiten sopii, selviää vain kokeilemalla.

Mikä on oma kokemuksesi kuparikierukasta? Minkä ehkäisyn olet kokenut parhaaksi vaihtoehdoksi?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Ankea, seksitön avioliitto Vihdoin oman jutun parissa! Vihkisormukseen tuli reikä! Kuuluuko stripparit polttareihin? Bonusta nettishoppailusta! Miksi valitsin ammattikorkeakoulun? Miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä? Varaudu näihin kysymyksiin synnytyksen jälkeen! Mikä on yllättänyt äitiydessä?

Taru

19 vastausta artikkeliin “Parjattu kuparikierukka – oma kokemukseni”

 1. Joo ei se omasta mielestänikään ollut synnytykseen verrattavissa. Ehkä ennemminkin kevyeen supistukseen. 😀

 2. Moikka Taru! Mulla on toinen Mirena hormoonikierukka menossa! Olen kyllä tosi tyytyväinen tähän valintaan. Ei ole ollut kuukautisia melkein 10 vuoteen☺ laittaminen ei sattunut juuri ollenkaan, olen kyllä jännittänyt asentamista kummallakin kerralla. lääkäri osannut hommansa👍

  • Kiva kun kommentoit! 🙂 Hormokierukoista olen myös kuullut hyvää pienemmän hormonimäärän takia. Kiva että se on sopinut hyvin. 🙂

 3. Täällä aika samanlaiset kokemukset ja tällä hetkellä pelkkää positiivista sanottavaa kuparikierukasta. Itse harkintavaiheessa myös ”erehdyin” lukemaan noita kauhukertomuksia ja sen takia todennäköisesti muutamalla vuodella lopullinen päätös lykkääntyi. Mutta onneksi minulla on todella hyvä ja ammattitaitoinen gyne, jonka kanssa asiat keskusteltiin ja vakuutuin, että kannattaa kokeilla. Ja päivääkään en ole päätöstäni katunut.

  Minulle siis asennettiin ihan perinteinen Nova-T. Asennus sattui, mutta ei todellakaan niin paljon, kun kauhujutuista voisi kuvitella. Hetkellinen kovempi nipistys ja sitten se oli ohi. Alavatsa krappaili vähän pari päivää, mutta ei normaali menkkakipuja pahemmin. Muutaman ensimmäisen kuukauden ajan vuoto oli hieman runsaampaa kuin ennen, mutta puolen vuoden jälkeen määrä tasaantui normaaliksi ja kuukautiskivut ovat olleet samalla, lievällä tasolla kuin ennen kierukkaakin. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, jos vähänkään tuntuu, että voisi olla oma ratkaisu.

 4. Mulle laitettiin 4v sitten Nova T. En ole synnyttänyt. Laitto sattui jonkun verran ja oksensin laiton jälkeen kanttiinissa juodut tuoremehut kotimatkalla tien poskeen. Kohtu supisteli ja vatsa oli todella kipeä 2 vkoa, vedin siihen 1g särkylääkettä. Loppupeleissä oli sen arvoista, koska ilmainen hormooniton ehkäisy 5 vuodeksi eikä tarvitse muistaa ottaa mitään pillereitä tms. Menkat ehkä snadisti runsaammat, mutta säännölliset eikä mitenkään kivuliaammat. Aion ottaa uuden kuparikierukan nyt kun vuoden päästä vaihto edessä.

 5. Mullakin oli kuparikierrukka, laittaminen sattui vain sen hetken. Hiukset alkoi rasvoittumaan nopeammin ja menkat tuli vähän runsaammiksi. Pidin sen noin vuoden ja sen jälkeen otin pois, kun alettiin yrittää lasta. Aion ottaa sen taas lapsen synnyttyä, suosittelen 👍

  • Outoa jos vaikutti hiusten rasvoittumiseen! 😮 Hyvä jos on ollut toimiva. 🙂

 6. Hei,
  Itse olen synnyttämätön ja minulle laitettiin toukokuussa tk:ssa Nova-T. Laittoi sattui kyllä ja kivut jatkuivat myös illalla. Särkylääkkeillä pärjäsi kuitenkin.
  Kuukautiset ovat todella runsaat ja kivuliaat, ja kestävät viikon. Toivon mukaan tämä helpottaa, kun aikaa laitosta kuluu. E-pillereihin / hormonaalisen ehkäisyyn en kyllä palaa 🙂 Monta vuotta pillereitä syöneenä olotilaa alkoi pitää normaalina, mutta nyt kun ne on lopettanut huomaa, että aika paljon niillä oli mielialaan vaikutusta. Turhaan jännitin miten kunnallisella suhtaudutaan synnyttämättömän kuparikierukka toiveeseen. Asiaa ei kyseenalaistettu lainkaan, kun kerroin haluavani lopettaa hormonit mielialan takia 🙂

  • Toivottavasti ikävät oireet menevät ohi! 🙂 Ja kiva juttu, että sait kuparikierukan mukisematta. 🙂

 7. Heippa!
  Mä otin kuparikierukan huhtikuussa ja elokuussa jouduin raskauden keskeyttämään 6 vkolla. Vaikka muuten olin itse kierukkaan tyytyväinen niin en sitä uskalla enää takaisin ottaa. Hormoonia sisältävätkään eivät kiinnosta joten aika mahdoton yhtälö kun hormoonittomia vaihtoehtoja ei monia löydy. Toivottavasti muilla hieman positiivisemmat kokemukset kierukasta. Toisaalta taisin vain kuulua siihen parin prosentin porukkaan kellä ehkäisy pettänyt 🙂

  • Moikka!Joo, olen kuullut vastaavaa. :S Mikään ehkäisy ei ole täysin varma. 🙁 Toivottavasti löydät vielä hyvän ehkäisyn!

 8. Kierukkaa minulla ei ole koskaan ollut. Tämä kirjoituksesi sai kyllä muuttamaan käsityksiäni kuparikierukasta positiivisemmiksi.
  Minna // Kiljustenblogi

 9. Itse olen löytänyt niin sopivat pillerit, että suosin niitä. Toki joskus kokeilin nuorena huonosti sopivaa merkkiä, ja tulin ihan hulluksi 😀 😀 Kierukkaa en ole ajatellut, mutta ainakin tämä vähän sai positiiviempaa kuvaa minulle 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 11
Tykkää jutusta