Pitkä parisuhde vai monia kumppaneita?

Luin vähän aikaa sitten tekstin otsikolla Elinikäinen parisuhde ei ole itseisarvo. Kyseinen teksti herätti ajatuksia – ajattelin siis avata niitä tässä postauksessa ja kertoa ylipäätänsä ajatuksiani parisuhteesta. Linkittämässäni tekstissä puhutaan siitä, miten pitkää parisuhdetta ei pitäisi pitää onnistumisen mittarina sekä siitä, että pitää uskaltaa erota huonosta suhteesta, eikä roikkua väkisin. Tekstissä kyseenalaistettiin myös pitkän parisuhteen tavoittelua. Tässä lainaus tekstistä: ”Heti kolumnin alussa kirjoittaja, lääkäri Pippa Laukka, kysyy: Eikö ihmisillä ole enää kärsivällisyyttä pitkään parisuhteeseen? Mutta minäpä esitän vastakysymyksen: Miksi pitäisi välttämättä olla? Miksi pitkä parisuhde olisi itseisarvo, jota kohti kaikkien pitäisi pyrkiä?”

Tämä sai minut ajattelemaan. Niinpä, miksi oletamme että kaikki haluavat löytää sen elinikäisen kumppanin, jonka kanssa istuskella kiikkutuolissa? Mistä on tullut ajatus, että elinikäinen tai pitkä parisuhde on se tavoiteltava juttu ja eroaminen tarkoittaa epäonnistumista?

pitkä parisuhde

pitkä parisuhde

Pitkä parisuhde – sitäkö pitäisi tavoitella?

Elinikäinen parisuhde nähdään usein hyvänä ja tavoiteltavana juttuna. Kuvitellaan, että kaikki haluavat sitä. Asiahan ei oikeasti ole näin – osalle ajatus elinikäisestä suhteesta voi olla jopa ahdistava. Väliaikaisia parisuhteita ei myöskään välttämättä nähdä huonona juttuna – se voi olla jopa virkistävä ajatus.

Jokainen päättää itse, mitä haluaa elämältä ja parisuhteelta. Joku haluaa elää yksin, toinen haluaa vaihdella kumppaneita, kolmas haluaa elää polyamorisessa-, viides avoimessa suhteessa ja kuudes siinä perinteisessä. Mielestäni mikään näistä ei ole toista parempi tai huonompi. Parisuhteen kesto ei myöskään kerro suhteen laadusta mitään. Ei voi siis olettaa pitkän parisuhteen olevan sen onnistuneempi, kuin parin vuoden jälkeen eroon päättynyt suhde – se pitkä suhde voi olla ollut täynnä väkivaltaa ja se lyhyempi täynnä rakkautta. Koskaan ei voi tietää.

Uskon, että nykyään ihmiset uskaltavat tavoitella enemmän haluamiaan asioita ja tämä pätee myös parisuhteeseen. On huomattu olevan myös muita vaihtoehtoja – se perinteinen parisuhde yhden loppuelämän kumppanin kanssa ei ole ainoa vaihtoehto.

pitkä parisuhde

pitkä parisuhde

pitkä parisuhdeSilti veikkaan, että moni edelleen ajattelee eron olevan yhtä kuin parisuhteen epäonnistuminen. Sitähän se ei tietystikään välttämättä ole – voihan olla, että kumpikin on kokenut saaneensa suhteelta paljon ja sitten syystä tai toisesta halutaan vain jatkaa erillään. Parisuhde voi myös muuttua ystävyydeksi, eikä sekään mielestäni ole epäonnistumista. Jokainen tietysti kokee eron omalla tavallaan. Toisen mielestä se tarkoittaa epäonnistumista, toinen on tyytyväinen että pääsi suhteesta eroon. Tämän takia olisikin hassua yleistää kaikki erot epäonnistumisiksi ja pitkät parisuhteet hyviksi.

Kirjoitin itse jokin aika sitten tekstin Erotaanko nykyään liian helposti? Kuten tuossakin tekstissä mainitsin, itse olen sitä mieltä, että pitkä parisuhde vaatii tahtoa ja halua pysyä yhdessä. Aina ei ole helppoa tai kivaa.  Usein yhdessä pysyminen on kiinni siitä, haluaako nähdä suhteen eteen tarpeeksi vaivaa. Tietysti aina se ei mene näin ja eroaminen voi olla hyvä ratkaisu.

pitkä parisuhde

pitkä parisuhde

pitkä parisuhde

Mitä itse haluan?

Pitkä parisuhde on se, mitä itse haluan. Haluan elinikäisen parisuhteen nykyisen kumppanin kanssa ja nähdä vaivaa suhteen eteen. Tiedostan ettei parisuhde ole aina helppoa, eikä se haittaa minua. Ei koko ajan ole välttämättä kivaa, mutta haluan päästä vaikeista hetkistä yhdessä eteenpäin. Uskon vaikeuksien lujittavan suhdetta, kunhan ne saadaan kunnolla käsiteltyä. Haluan toimina tiiminä parisuhteessa – siitä ei lähdetä kävelemään ihan heppoisista syistä. Tämän hetkinen suhde eroaa aikaisemmista siinä, että oikeasti haluan suhteen toimivan jatkossakin. <3

Edellä mainittujen syiden lisäks,i ajatus koko iän kestävästä tutustumis-treffailu-parisuhde-ero rumbasta on erittäin epämiellyttävä. Uusiin ihmisiin tutustuminen treffailumielessä on toki jännää ja kivaa, mutta on se raskastakin. Itse koen myös, että arki tulee jokaiseen suhteeseen, enkä etsi mitään haippia jatkuvasti. Toki haluan pitää suhteen freshinä ja hyvänä, mutta mitään jokapäiväistä tunteiden ilotulitusta ja pilvissä lipumista en tavoittele. Tietysti myös yhteinen lapsi lisää halua olla yhdessä, vaikka pelkästään lapsen takia suhteessa ei kannatakaan olla.

Mitä sinä haluat parisuhteelta? Mitä ajatuksia herätti?

 Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

8 faktaa meidän parisuhteesta!Kulta, haista vitt*! Haluan avioehdon – enkö luota parisuhteeseen? Miten luottaa petetyksi tulemisen jälkeen? Raskaus alle vuoden seurustelun jälkeen Ammattikoulun käyneet playerit Ankea, seksitön avioliitto  Toiseen ihastuminen – parisuhteen loppu? Hormonaalinen ehkäisy – ei enää ikinä

Taru

5 vastausta artikkeliin “Pitkä parisuhde vai monia kumppaneita?”

  1. Haluan pitkän ja elinikäisen parisuhteen. <3 Ja olen valmis tekemään töitä sen eteen. Olen naimisissa ihanan miehen kanssa. Onneksi lähipiirissäni on pitkiä, onnellisia, vaikeitakin aikoja nähneitä parisuhteita, jotka voivat tällä hetkellä hyvin. Joten esimerkkejä onneksi löytyy hyviä ja tavoiteltavia semmoisia <3

    • Kiitos kommentistasi! Ihana kuulla että olet löytänyt hyvän kumppanin. 🙂

  2. Itse olen ehdottomasti sillä kannalla, että pitkä ja elinikäinen parisuhde! <3 Olen ollut reilu 18v. rakkaan mieheni kanssa ja niistä 17v. avioliitossa! <3 Meillä on ollut yhteiselo melko tasaista. Meidän riidanaiheet eivät koskaan ole olleet kovin perustavaa laatua. Lähinnä jos toinen on laiminlyönyt kotitöitä, järkännyt ehkä jossakin vaiheessa liikaa menoja itselleen tai muita pieniä juttuja, jotka tapahtuu perusarjessa. Esim. rahasta ei juuri koskaan ole riidelty, ehkä joskus oltu harmistuneita, jos tilapäisesti sitä on ollut vaikka laskujen ansiosta vähemmän käytettävissä. Joskus se mihin suuntaamme perhelomilla on aiheuttanut pienoista erimielisyyttä, mutta kyllä niistäkin aina lopulta ollaan päästy hyvään yhteisymmärrykseen! <3

  3. Mä olen itse asiassa menossa ensi vuonna naimisiin tyypin kanssa, jonka kanssa haluan viettää loppuelämäni. Hauskaa sinällään, sillä en ikinä uskonut päätyväni vakaaseen parisuhteeseen saati menemään kihloihin tai naimisiin.

    Mitä enemmän ikää tulee, sen paremmin alkaa ymmärtää, että ihmiset ovat tosi erilaisia keskenään. Tunnen parikin tyyppiä, jotka kaipaavat sitä pitkää, kestävää parisuhdetta mutta jotenkin aina vain onnistuvat ajautumaan tilanteeseen, jossa suhde karikkoituu. Pettämistä, agressiivista lapsettomuuskeskustelua ja muuta. Kaikkia ei ole luotu yksiavioisiksi, ja se on ookoo.
    https://notsodamnmainstream.blogspot.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 7
Tykkää jutusta