Antaa lapsen riehua

Luin artikkelin tutkimuksesta, jossa mitattiin päiväkotilasten liikkumista. Tutkimuksen mukaan pojat liikkuivat noin 10 minuuttia enemmän hoitopäivän aikana kuin tytöt. Ei ehkä kuulosta paljolta, mutta tutkijoiden mukaan tällä on terveydellisiä vaikutuksia pitkällä aikavälillä. Päiväkodin ulkopuolella taas tilastollisesti merkittävää eroa ei ollut. Tutkijat arvelivat että tytöt valitsevat rauhallisempia leikkejä tai että aikuiset tiedostamatta ohjailevat lasten toimintaa; tyttöjä kannustettaisiin rauhallisempiin puuhiin ja pojille sallittaisiin enemmän riehumisleikkejä. Ehkä riehuvat lapset ovat sittenkin hyvä juttu? 😉

Riehuvat lapsetRiehuvat lapset

Riehuvat lapsetItse veikkaan jälkimmäistä syyksi; miksi tytöt valitsisivat rauhallisempia leikkejä vain päiväkodissa ja vapaa-ajalle riehakkaampia? Veikkaan että aikuiset tiedostamattaan sallivat pojille enemmän riehakkaampia painileikkejä, koska ”pojat on poikia”. Tyttöjen painileikki saatetaan keskeyttää heti, koska se näyttää rajulta. Saatetaan myös kuvitella että tytöt tykkäävät rauhallisemmista leikeistä ja ohjata leikkeihin sen mukaan.

Vauhdikas tyttö saattaa edelleen pistää enemmän silmään kuin samanlailla käyttäytyvä poika ja toisinpäin. Ainakin meidän pihalla riehuvat lapset ihan sukupuolesta riippumatta.

Oma tyttöni on todella aktiivinen ja juoksee kotonakin ympäri kämppää ja tohottaa. Olemme pyrkineet tekemään kodistamme turvallisen, mutta ainahan sitä voi haavereita sattua. Siksi en ole pyrkinyt rajoittamaan kotonakaan juoksemista. Tämän artikkelin mukaan lapsia ei ole syytä rajoittaa ja varoitella liikaa kolhuista ja naarmuista. Kieltämisen sijaan pitäisi antaa lasten kiipeillä ja konttailla eikä olla liian varovainen. Kun lapsen antaa liikkua vapaammin, motoriset taidot lisääntyvät ja liikuntavammat päinvastoin vähenevät. Tässä oli mielestäni aika hyvin kiteytetty jutun ajatus:

”Perheiden arkisessa elämässä kyse on yksinkertaisimmillaan siitä, antaako aikuinen lapsen liikkua lapselle ominaisella tavalla – kiittääkö hän lasta esimerkiksi penkille hyppimisestä vai kieltääkö tekemästä niin.”  ja ”Fiksu vanhempi luo lapselle mahdollisuuksia liikkua, kuuntelee, kehuu, muttei kontrolloi eikä vaadi.” Riehuvat lapsetOma lapsemme ei ole vielä päiväkodissa, mutta toivoisin että sitten tulevaisuudessa kun on, leikkeihin ohjattaisiin mahdollisimman monipuolisesti eikä kiellettäisi maassa nujuamista tai kiipeilyä jollei vaaraa ole. Onneksi voin myös itsekin näyttää liikkumisen esimerkkiä lapselleni ja kannustaa häntä siihen. 🙂

Luitteko te kyseisen jutun? Mitä te veikkaatte eron syyksi?

Seuraa Facebook & Instagram

Lue myös:

Vain äiti ymmärtää toista äitiä?

Kroppa ja parisuhde menee pilalle kun saa lapsen + muita ennakkoajatuksia

Miltä tuntuu olla äiti?

***

The research shows that boys are moving in kindergarten more than girls. The different is explained that girls choose more peaceful plays or then adults are unconsciously prescriptive children’s games. I think that the latter one is the real reason, because the research showed also that there are no different between boys’ and girls’ physical activity in free time. Or course I can’t know for sure. Have to wait further research.

Any thoughts?

Taru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta