Riittävän hyvä vanhempi

Neuvolassa jokunen kuukausi sitten täytettiin lappunen, jossa kyseltiin elämästä, parisuhteesta ja vähän kaikesta liittyen vanhemmuuteen. Mieleeni jäi erityisesti kysymys ”Koenko olevani riittävän hyvä vanhempi lapselleni?”

Riittävän hyvä vanhempi, riittävän hyvä vanhemmuus, vanhemmuus

Riittävän hyvä vanhempi. Miten nerokas ilmaus.

Moni vanhempi, jostain syystä usein erityisesti äidit tavoittelevat täydellisyyttä. vanhemmuuden suhteen. Moni ajaakin itsensä aivan piippuun ja lopputulos voi olla masennus tai parisuhdekriisi. Joskus voi tulla myös katkeruutta, joka voi iskeä vasta vuosienkin jälkeen.

Mielestäni kannattaa miettiä kokonaiskuvaa; kaikki tiedämme, että imetys on hyväksi lapselle, mutta jos se aiheuttaa pitkään päivittäin stressiä ja ahdistusta eikä mikään tunnu auttavan, kannattaako sitä jatkaa? Jos imetys saa äidin totaalisesti uupumaan ja stressaamaan kovasti, kokonaiskuvan kannalta imettämisen lopettaminen voi olla vauvallekin parempi vaihtoehto; kun äiti voi hyvin, vauvakin voi. Niin kuin silloinen neuvolanterkkari sanoikin: ”Tärkeintä on että äiti jaksaa ja että vauva on tyytyväinen.”

Riittävän hyvä vanhempi, riittävän hyvä vanhemmuus, vanhemmuus

Itse koin jossain vaiheessa huonoa mieltä imetyksen aikaisesta loppumisesta. Hyvän alun jälkeen homma meni vaikeaksi. En voinut etukäteen kuvitellakaan, että vauva alkaisi hylkiä imetystä. Kerroin vaikeuksista silloiselle neuvolanterveydenhoitajalle, joka sanoi että ”Joo, mutta me jatketaan silti äidimaidon antamista että pysyy tuotanto yllä”. Anteeksi mutta ketkä me? Päätän kyllä ihan itse imetänkö vai en, kiitos vain tästä. 😀 Tämän- ja parin muun kommentin jälkeen hänestä tulikin entinen neuvolanterveydenhoitaja. Nykyinen terkkari on onneksi hyvä.

Nykyään en myöskään esimerkiksi jaksa stressata, jos annan vauvalle välillä purkkiruokaa. Vauva saa päivittäin paljon myös itse tehtyä ruokaa. Hän syö kyllä monipuolisesti, vaikka jokainen ateria ei olekaan vastavalmistettu luomuruoka. Aina voisi venyä ja vanua enemmän. Tietysti voisin käyttää paljon enemmän aikaa vauvan ruokien tekemiseen, mutta se olisi pois jostain muusta. Kuten sanoin tuossa aiemmin, mielestäni kokonaiskuva ratkaisee. Onko parempi hampaat irvessä kokkaava itse tehtyjä ruokia tarjoileva äiti vai rennompi ja pirteämpi, mutta toisinaan purkkiruokaa tarjoava äiti?

Riittävän hyvä vanhempi, riittävän hyvä vanhemmuus, vanhemmuus

Mielestäni myös parisuhteelle on hyvä antaa aikaa, myös vauvavuotena.

On vauvankin etu, että vanhempien parisuhde voi hyvin. Osa pystyy laittamaan vauvavuodeksi parisuhteen ns. pauselle, mutta itse en ole kokenut sellaiselle tarvetta, enkä varmasti voisi edes tehdä niin. Lapsi tulee mielestäni osaksi elämää – suureksi osaksi, mutta koko elämän ei silti pidä mielestäni keskittyä pelkästään häneen. Itse haluan pitää parisuhteen elossa joka päivä enkä pistää sitä syrjään. Onneksi parisuhteen huomioiminen ei ole tuntunut mitenkään haastavalta, vaikka vauvavuosi onkin. Siitä olen kiitollinen myös vanhemmillemme, jotka hoitavat mielellään vauvaa ja näkevät häntä viikoittain. Tilanne olisi varmasti haastavampi, mikäli näin hyvää tukiverkkoa ei olisi. Minusta on ihanaa, että vauva on jo kiintynyt heihinkin ja on aina riemuissaan nähdessään heidät.

Tästä voisi siirtyä seuraavaan aiheeseen, nimittäin hoitoon antamiseen; mielestäni ei ole mikään rikos antaa välillä muidenkin hoitaa vauvaa. Osa vanhemmista kokee, ettei kukaan muu osaisi hoitaa heidän lastaan tai sitten he ajattelevat sen olevan väärin lasta kohtaan. Mielestäni tässäkin pitää ajatella kokonaiskuvaa; Mikäli itse on niin rättipoikki väsynyt, ettei jaksaisi olla lapsen kanssa, niin onko parempi äärirajoille venyttää itseään vai antaa lapsi isovanhemmille, jotka jaksavat uudella innolla viihdyttää lasta? Meille tällaisia järkyttäviä väsymisiä ei ole edes päässyt syntymään, koska säännöllisesti kuitenkin levähdämme.

On minusta myös rikkaus, että lapsi saa luoda läheisiä ja turvallisia suhteita myös isovanhempiin ja muihin aikuisiin. Kaikilla ei tietenkään ole mahdollisuutta antaa lasta hoitoon, eivätkä kaikki vanhemmat koe tarvitsevansa ulkopuolista hoitoapua. Mikäli kuitenkin haluaa välillä lapsivapaata aikaa, ei ole minusta väärin antaa lasta tutulle ja turvalliselle hoitajalle.

Riittävän hyvä vanhempi, riittävän hyvä vanhemmuus, vanhemmuus

Ihminen ei ole koskaan täysin valmis

Joskus kuulin myös sellaisen mielipiteen, että keskeneräisten ihmisten- eikä sellaisten joilla on jotain traumoja, kannata hankkia lasta. Perusteluna oli se, että aikuinen siirtää traumoja lapselleen. Kuten olen joskus aiemminkin maininnut, mielestäni ihminen ei ole valmis koskaan ja kehitystä tapahtuu koko eliniän ajan. Valmista ihmistä ei ole olemassakaan mielestäni. Toisekseen, mielestäni meillä jokaisella on traumoja ja kaikkia niistä ei pysty eikä tarvitsekaan kitkeä pois. Niiden kanssa kyllä oppii usein elämään. Esimerkiksi oma äitini on aika kova huolehtimaan ja itsekin olen. Eli hän on voinut siirtää sen minulle tai sitten ei. Koen silti olevani tasapainoinen ja onnellinen ihminen, eikä asia minua suuremmin arjessa häiritse. Kaikkea emme myöskään voi vierittää vanhempiemme niskoille, hekin ovat vain ihmisiä eivätkä mitään traumoista, murheista ja kasvukivuista vapaita taruolentoja.

Mielestäni traumojen selvittäminen ennen lasten hankintaa on suotavaa, mikäli traumat ovat niin pahoja että siitä aiheutuu haittaa päivittäiseen elämään, henkilölle itselleen- ja kenties muillekin-. Jotkut traumat voivat ollakin niin pahoja, ettei ihminen olisi kykenevä ottamaan vastuuta toisesta. Tämä on kuitenkin mielestäni toinen juttu.

Eivät lapsemme odota meiltä täydellisyyttä, miksi odottaisimme sitä itseltämme? Vanhemmuus ei ole kilpailu. Riittävän hyvä vanhempi riittää.

Riittävän hyvä vanhempi, riittävän hyvä vanhemmuus, vanhemmuus

Oletteko te kokeneet paineita vanhemmuuden suhteen? Koetko sinä olevasi riittävän hyvä vanhempi?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Oikea ikä tulla äidiksi Äiti kännissä ”Meillä on nyt tällainen tutittomuusaate” Mieskin osaa vaihtaa vaipan Synnytys ilman epiduraalia Milloin lapsi päiväkotiin? Saako toisten lasta komentaa? Kiljuvat lapset Miten saada vauva nukkumaan yöllä?

Taru

4 vastausta artikkeliin “Riittävän hyvä vanhempi”

  1. No niin – aika lailla samoja ajatuksia näköjään miettii äiti kuin äiti! Melkein tuli huono omatunto, että vain päivää(!!) myöhemmin postasin samasta aiheesta itsekin. Huom! en varastanut aihetta sulta! ;)))))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta