Sepelvaltimotauti minun 25-vuotiaalla miehelläni?

Tämän tekstin kirjoittaminen tuntuu vähän hassulta, sillä olen jo tavallaan ”unohtanut” tämän asian. Kysyin mieheltäni kuvan tämän tekstin julkaisemiseen ja luvan sain. Olen kirjoittanut tämän tekstin täysin omasta näkökulmastani. Kuten otsikosta näkyy, postauksen aihe on sepelvaltimotauti nuorella.

Miehelläni on armeija-ajoista tullut astma (kasarmi oli homeessa). Jonkin ajan kuluttua hän huomasi että juostessa häntä alkoi sattumaan rintaan, eikä juoksua pystynyt jatkamaan. Terveyskeskuksen astmakontrolleissa hän mainitsi asiasta ja lääkärit laittoivat rintakivun aina astman piikkiin ja kehottivat kokeilemaan eri lääkityksiä. Kukaan ei pistänyt häntä eteenpäin asiasta enemmän tietävälle erikoislääkärille. He myös usein sanoivat että katsotaan tilannetta sitten ensi kerralla (vuoden päästä). Lääkitykset eivät auttaneet ja rintakipu pysyi.

Viime syksynä mieheni meni jälleen terveyskeskukseen hakemaan lähetettä siedätyshoitoon allergioita varten ja sai lähetteen allergiasairaalaan. Allergiasairaalassa lääkäri sanoi heti että rintakipu ei liity astmaan millään tavalla ja asiaa alettiin tutkimaan tarkemmin. Mieheltä katsottiin EKG levossa, joka näytti normaalilta. Kipu kuitenkin tuli edelleen juostessa ja kädet puutuivat välillä salilla, jos liikkeitä tehtiin pään yläpuolella. Allergiasairaalan lääkäri määräsi hänet rasitustestiin ja siellä huomattiin jotain erikoista. Lääkäri sanoi että sydän ei saa tarpeeksi happea kun syke nousee tietyn tason yläpuolelle. Mieheni sai tarkemman soittoajan lääkärille, joka kertoisi asiasta enemmän.

sepelvaltimotauti nuorella

Sepelvaltimotauti nuorella?

Tämä ei tietenkään kuulostanut meistä hyvältä ja googlettelimme asiaa (ei fiksua) ja ainut järkevältä kuulostava vaihtoehto oli sepelvaltimotauti. Mutta miten helvetissä, 25-vuotiaalla terveellisesti elävällä ja ei ylipainoisella nuorella? Googlettelin aiheesta ”sepelvaltimotauti nuorella” ja luin sen olevan harvinaista, mutta ei mahdotonta Suvussa sairautta ei ole. Hän ei polta eikä käytä melkein yhtään alkoholia). Päätimme kuitenkin odottaa lääkärin puhelua. Järkeilin mielessäni, että eikö kyseessä voisi olla joku rintarangan paha jumitila, joka aiheuttaa kipua? Mutta miksi sitten rasituskokeessa näkyi jotain outoa? Ei kai lääkäri kevyin perustein antaisi tällaista diagnoosia nuorelle miehelle?

Puhelu tuli ja lääkärin mukaan kyseessä on sepelvaltimotauti, kunnes toisin todistetaan. Allergiasairaalan lääkäri määräsi miehelle jo lääkkeetkin siihen asti, kunnes tarkemmat tutkimukset oltaisi tehty. Tämä oli aika suuri shokki ja asiaa oli millään vaikea uskoa. Sepelvaltimotauti nuorella miehellä tuntui uskomattomattomalta, varsinkaan kun siihen altistavia riskitekijöitäkään ei ollut. Olin erittäin vihainen kaikille terveyskeskuslääkäreille ja kirosin heidät ties minne – miksi kukaan ei laittanut lähetettä osaavalle lääkärille ja miksi kukaan ei tiennyt että rasitusrintakipu ei kuulu astman oireisiin? Nyt en enää onneksi syytä ketään, mutta tuolloin tunteet olivat hieman toiset.

Allergiasairaalasta laitettiin lähete Kardiologian polille, jossa tehtiin sydämen varjoainekuvaus. Siinä nähtäisiin, mikäli sepelvaltimoissa olisi tukokset ja missä kohtaa. Samassa toimenpiteessä voitaisiin myös tehdä pallolaajennus mikäli sellaiselle olisi tarve. Tulokset tulivat ja mitään ei löytynytkään! Lääkärit halusivat varmuuden vuoksi vielä ultrata sydämen ja kaikki näytti täysin normaalilta. Sydän oli siis täysin terve ja mikään ei viitannut sepelvaltimotautiin. Tämä oli tietenkin meille iloinen uutinen.

sepelvaltimotauti nuorellaIhmettelimme että mitä seuraavaksi; ongelma ei ollut poistunut vielä minnekään. Lääkäri laittoi lähetteen fysiatrille, koska epäili juurikin jotain rintarankaan liittyvää. Hän tutki myös rasituskokeen tulokset ja totesi, että niissä näkyi jotain muutosta mutta ei sillä ole enää merkitystä koska tarkemmat tutkimukset osoittivat, että sydän on täysin normaali.

Fysiatrin vastaanotto tuli ja homma selvisi nopeasti; selän puolelta löytyi muutama jumissa oleva nikama, joka kuulemma vaikuttaa rintarankaan ja aiheuttaa kivun. Hän napsautti nikamat paikoilleen ja homma olisi kuulemma sillä selvä. Hänen mukaansa vaiva voi kuitenkin uusiutua ja sitten pitää vain mennä fysioterapeutille, joka on saanut koulutuksen kyseiseen hommaan. Juoksemista ei ole vielä testattu, mutta täytyy olla todella tyytyväinen jos homma onkin tällä selvä.

Nyt tämä koko episodi tuntuu todella uskomattomalta; Asiaa on pyöritelty vuosia ja homma on hoidettu yhdellä napsautuksella? Turhaa huolta ja murhetta tässä on kyllä tullut, mutta tästä opimme ainakin sen että kannattaa itse ottaa asioista selvää ja vaatia lisätutkimuksia sitkeästi, kuten olen maininnut aikaisemmassakin postauksessa. Jos teistä tuntuu ettei lääkäri ota teitä tosissaan, vaihtakaa lääkäriä. Jokaisella on oikeus hyvään hoitoon.

sepelvaltimotauti nuorellaHaluan tähän loppuun toivottaa voimia ja tsemppiä heille joilla tämä sairaus on oikeasti ja heidän läheisilleen.<3

Onko teillä kokemuksia vastaavasta? Onko sepelvaltimotauti nuorella niin harvinainen kuin luullaan – tunnetteko ketään nuorta, jolla kyseinen sairaus olisi?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Hoitovirheet – kenellä on vastuu?

Lääkärin sosiaalisten taitojen puute

Kun lääkäri on väärässä

Sähköinen asiointi you suck!

Taru

2 vastausta artikkeliin “Sepelvaltimotauti minun 25-vuotiaalla miehelläni?”

  1. Tässä on nyt mennyt kirjoittajalla lääketieteen perimmäinen funktio ohi. Sairauksia hoidetaan todennäköisyyden mukaan, sillä absoluuttista totuutta ei ole olemassakaan lääketieteessä. Kun jotain poikkeavaa löytyy, on pahimmat vaihtoehdot poissuljettava ensin, ennen kuin tauti voidaan todeta viattomaksi. Kannattaa ajatella esimerkiksi sen kautta, että mitä jos miehellä olisikin ollut sepelvaltimotauti, jota oltaisiin sitten hoidettu pelkällä fysioterapialla, kunnes mies saa sydänkohtauksen ja pahimmassa tapauksessa menehtyy. Tästä syystä tauti oli ”sepelvaltimotauti, kunnes toisin todistetaan”.

  2. Siksipä ihmettelin että asiaa ei alettu tutkimaan aiemmin. Tietenkin on hyvä, että sairaus suljettiin pois. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta