Siisteyden ylläpito arjessa

Miten pitää asunto siistinä arjessa?

Usein siivousurakan jälkeen moni päättää pitää kämpän siistinä. ”Tästä lähtien vien aina tavarat paikoilleen ja imuroin säännöllisesti.” Kuinka ollakaan, monesti jo parin päivän sisään sotku on palannut. Tuntuu siis aivan turhalta pyyhkiä enää yhtiä leivänmuruja pöydältä, kun muutenkin on jo sotkuista. Mikäli ajatus on edellä mainitun mukainen, siivousurakka on tiedossa yllättävän pian, mikäli haluaa asua siistissä kodissa jälleen. Tällainen kaikki tai ei mitään-ajattelu on harvoin hyödyksi missään asiassa.

Muistan, kun joskus siivouksen jälkeen minäkin lupasin itselleni, että tällä kertaa kämppä pysyy siistinä. Yllätyksekseni myös minulle kävi kuten useimmille, eikä lupaukseni pitänyt. Vaatekasat ja pölypallerot olivat jälleen muuttaneet nurkkiini asumaan. Tuntui taas turhalta jynssätä pientä likatahraa muun sotkun keskellä ja kämppä jatkoi sotkeutumista, kunnes jälleen tein suursiivouksen sekä uuden lupauksen.

vaavi (1 of 1).jpg

vaavi 2 (1 of 1).jpg

Jotain kuitenkin mystisesti tapahtui, kun muutimme nykyiseen kotiimme (Olen kuullut, että raskaus voi aiheuttaa tällaista siivousvimmaa). Muuttosiivousten jälkeen päätin, että tällä kertaa muutos tulee. Tein jälleen vanhan kunnon kämpän siistinä pysymis-lupauksen. Pohdin mielessäni, että siisteyden ylläpito säästäisi hermojani,  pitäisi kämpän siistinä, eikä suursiivouksia tarvitsisi tehdä kuin todella harvoin. Aloin siis ylläpitämään siisteyttä, ja huomasin nopeasti, ettei se vie paljoakaan enempää aikaa, kuin totaalinen välinpitämättömyys asunnon ulkomuodosta.  

Tavaroiden paikoilleen vieminen heti käytön jälkeen ja järjestyksen ylläpitäminen vaatii järjestelmällisyyttä ja sitoutumista asiaan. Vie mennessäs ja tuo tullessas on ihan toimiva tapa. Voin omasta puolestani todeta, että yllättävän nopeasti järjestelmällisyys alkaa tulemaan luonnostaan. Tietenkin ihmiset ovat erilaisia, ja se on toisille vaikeampaa kuin toisille. Loppupeleissä plussat voittavat miinukset ja siistissä kodissa on mukavampi elää. Minun mielestäni siis. Ei myöskään ole ikävä tunteja kestäviä siivousmaratoneja, hyhhyh. Näiltä tietenkin säästyy myös, jos tykkää sotkusta tai se ei haittaa.

lelut (1 of 1).jpg

Nyt oikeastaan ihmettelen, miksi aiemmin oli niin mahdotonta pitää asunto siistinä.  Nykyään se on niin automatisoitunut. Muistuttaisin kuitenkin, että asiat on syytä laittaa tärkeysjärjestykseen ja mikäli siisteyden ylläpito aiheuttaa jatkuvasti stressiä on syytä höllätä siisteysvaatimuksistaan. Toinen vaihtoehto on siivoojan palkkaaminen, mikäli epäsiisteyttä on vaikeaa hyväksyä. 😀

Oletteko te siivousnatseja vai sottapyttyjä vai jotain siltä väliltä? Millaiset ovat teidän siivoustottumukset?

Taru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta