Syyllisyys syömisestä

Syyllisyys syömisestä Kuulemma epäterveellisyyksiä ei tee mieli, kun syö terveellisesti, mieli voi hyvin ja muut elintavat on kunnossa. Olen samaa mieltä. Silti, kuka elää koko ajan täysin optimaalisesti ja terveellisesti? Erittäin harva.  Entäs ne loput, jotka ovat joskus valvoneet yönsä, ovat hirveässä darrassa, kamalassa stressissä tai kiireen vuoksi joskus unohtavat syödä? Näille ihmisille (eli lähes kaikille) joskus varmasti sattuu ylilyöntejä syömisten suhteen. Suunniteltu hetki terveysherkun kanssa vaihtuu suklaapatukkaan, joka taas vaihtuu suklaalevyyn ja sipsipussiin. Syyllisyys on monelle tuttu tunne herkuttelun yhteydessä.

Kannattaako tästä tuntea syyllisyyttä? Mielestäni ei. Syyllisyys ei auta mitään eikä ketään. Se vain huonontaa oloasi ja silloin on entistä helpompi jatkaa mättökestejä. Parempi vain todeta; överiksi meni, mutta ei se mitään. Huomenna voi sitten hyvillä mielin jatkaa taas terveellisten valintojen parissa.

Vaikka syön rennosti, joskus minuakin väsyttää ja haluan raahata ahterini sohvalle Makuunin irtokarkkisäkin kanssa (kuten tänään) ja haistattaa pitkät tulen tyytyväiseksi raakasuklaapalan puolikkaasta eikä tee yhtään mieli enempää -toteamuksille. Sokerinhimoja koen enää harvoin, mutta joskus kuitenkin. Silloin harvoin kun bilejalka vipattaa, yöunet jäävät vähiin ja täyspainoiset ateriat unohtuvat, alkaa karkkihammasta kolottaa. Tämä skenaario voi toki toteutua myös ilman bilejalkojen vipatustakin. 😀 Mikäs silloin sen mukavampaa, kuin hyvällä omalla tunnolla välillä laiskotella ja mussuttaa karkkia ilman repsahdus-ajattelua.

Joku voisi nyt sanoa, että kannattaisi syödä se täysipainoinen ateria ennen niitä karkkeja tai mieluummin nukkua kuin syödä epäterveellisyyksiä. Totta tuokin, mutta ihmisiä tässä ollaan ja aina ei jaksa niin paljoa kiinnostaa. Ihan oikeasti. Ainakin itselleni tulee joskus päiviä, jolloin kasvisten puuttuminen päivän ravinnosta ei paljoa mieltä paina. En tiedä onko ”sallittua” sanoa näin, kun kuitenkin kirjoitan blogia jossa hyvinvoinnilla on iso rooli. Mielestäni itseasiassa kyllä voin, koska hyvinvointia on myös uskaltaa olla noudattamatta omia rutinoituneita tapojaan.

Tottakai kannustan ihmisiä liikkumaan ja syömään terveellisesti, mutta on täysin normaalia joskus tehdä myös toisin. Toivoisin siis ettet syyllistäisi itseäsi tai kokisi epäonnistuneesi, jos et aina surrauta aamusmoothieta, valvot liian myöhään ja käyt joskus Mäkkärissä. Se on normaalia elämää, eikä siitä tarvitse morkkistella (kuin ei myöskään siitä, jos edellä mainittuja ei kaipaa elämäänsä!). Ei siitä oikeasti mitään pysyvää haittaa seuraa, jos silloin tällöin syö epäterveellisemmin. Ehkä vähän turvottaa ja tulee nuutunut olo, mutta eipähän sitten tee heti mieli uudestaan. 😀

Mielestäni bilettämisen ja epäterveellisten ruokien ei ole todellakaan pakko kuulua kenenkään elämään. Jos kuitenkin koet näiden asioiden tietyissä määrin parantavan hyvinvointiasi; go for it ja unohda syyllisyys!

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Nopea kotitreeni

Tehokas kropan treeni supersarjoilla

Rento suhtautuminen syömiseen

Taru

4 vastausta artikkeliin “Syyllisyys syömisestä”

  1. olisikin niin helppoa 🙂 mulla ei se syyllisyys vaivaisi ehkä niinkään vaan oon helposti sokeriin koukuttuva tapaus ja se herkkujen syöminen jäisi aika helposti päälle, josta seuraisi ei-niin-kiva oravanpyörä.. siksi en antaudu houkutuksille koska sokeri saattaa olla omaa mieltä ovelampi kettu 🙂

    • Olen kyllä itsekin huomannut, että jos syö muutamankin päivän sokeria putkeen se jää helposti päälle! 😀 Yleensä se on kuitenkin helppo lopettaa. Yksilöllinen juttu. 🙂

  2. Tä postaus tuli kyllä just oikeaan aikaan! Just tänään vedin varmaan YLI KYMMENEN (kyllä yli kymmenen) mokkapalaa ja pari pullaa siihen päälle. 🙈 Olin myymässä niitä ja piti siinä monen tunnin aikana ”muutama” ns.ruttuun mennyt mokkapala maistaa. 😝 Liikun paljon ja syön arkena perustetveellisesti, mutta kyllä mun silti tekee mieli välillä herkutella (vähintään kerran parissa viikossa). Tänään tuli kyllä syötyä ”vähän” liikaa noita leivonnaisia mutta loppupäivä ja alkuviikko sitten kevyemmin. Joten en pode huonoa omaatuntoa 😉 Iloista sunnuntaita ja alkavaa viikkoa!
    Nimimerkillä Pohjaton vatsa 😂

    • Kiva kuulla! 😀 Oli mullekin ajankohtainen – eilen tuli syötyä yli puoli kiloa karkkia. :’DDD

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 13
Tykkää jutusta