Turhamainen tyttö ja itsestään huolehtiva mies

Ronja Salmi kirjoitti kolumnin otsikolla Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää? Olen joskus pohtinut samoja asioita. Miksi perinteisesti tyttömäisinä pidetyt jutut osoittavat pinnallisuutta, mutta perinteiset poikien jutut ovat kehittäviä? Välillä tuntuu, että vaikka tytöt ja pojat harrastaisivatkin samoja asioita, niihin suhtaudutaan eri tavoin. Tasa-arvo – se ei näiltäkään osin toteudu.

Tasa-arvo

Tasa-arvo

Jos tyttö nauttii meikkaamisesta, hän on turhamainen ja jopa epävarma. Jos poika ajaa partansa ja vahaa hiuksiaan, hän on vain itsestään huolta pitävä nuori mies.

Jos nainen pumppaa pakaroita salilla, hän on typerän fitnesshömpötyksen uhri. Jos mies saa kiksejä nousevista kiloista penkissä tai on iloinen habansa kehityksestä, hän on vain määrätietoinen ja urheilullinen.

Jos nainen menee synnytyksen jälkeen ryyppäämään, hän on huono äiti. Jos mies tekee saman, sitä kutsutaan varpajaisten vietoksi.

Tasa-arvo

Kolumnissa oli osuvasti sanottu:

”Esimerkiksi harva nainen muistelee kiiruhtaneensa koulusta kotiin vain, että pääsisi nopeasti pukemaan Barbeja tai piirtelemään poneja. Muistelemme mieluummin, kuinka emme koskaan viihtyneet likkaporukoissa tai olleet kiinnostuneita nukeista ja prinsessoista. Kerromme, kuinka leikimme autoilla kuin pienet pojat, ja välillä meitä sellaisiksi luultiinkin.

Se ei haitannut, koska hienointahan oli olla poikatyttö. Sitten vasta tyttö. Surkeinta oli olla tuplatyttö, tyttötyttö. Huulikiillon laittaja. Luomivärisävyistä kiihkoilija. Tukankihartaja.

Tällaiset vähä-älyiset, meikkaavat mimmit ovat kaiken lisäksi vielä pissaliisoja, jotka lauantaiyönä kyykkivät pusikoissa, rakot siideristä pinkeinä. Oluensa junalaiturille lorottava, mahdollisesti paidaton mies taas on ihan vaan mies, jonka on pakko helpottaa oloaan ennen kotimatkaa.”

Tasa-arvo

En mitenkään väheksy poikien harrastuksia, todellakaan. Mutta eivät ne ole sen kehittävämpiä tai parempia kuin tyttöjen jutut. Ja oikeastaan, mielestäni ei ole mitään tyttöjen ja poikien juttuja. Tarkoitan tässä tekstissä poikien- ja tyttöjen jutulla niitä asioita, joita niiden perinteisesti ajatellaan olevan.

Minä ainakin lapsena rakastin pinkkiä ja glitteriä. Halusin leikkiä poneilla ja barbeilla. Minua dissattiin koulussa siitä kun piirsin kaikelle, jopa kaloille ripset. Minua kutsuttiin Kaikkien ripsekkäiden äidiksi. Haha. Yhtälailla tykkäsin pallopeleistä ja niin tykkään vieläkin.

Tykkään myös meikata ja laittautua. Tekeekö se minusta tyhmemmän tai pinnallisen? Ei minusta. Mielestäni on pinnallista ja typerää ajatella niin.

Tasa-arvo

Toteutuuko tasa-arvo Suomessa mielestäsi riittävän hyvin? Heräsikö tästä mitään ajatuksia?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Myös miestä syrjitään Riittävän hyvä vanhempi Paljon menee viikossa rahaa ruokaostoksiin? Miten saada vauva nukkumaan yöllä? Älä treenaa jos ei huvita Lässyttävät vanhemmat Pikku Pomo Pakko olla positiivinen

Taru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta