Toiseen ihastuminen – parisuhteen loppu?

Parisuhteet ja niiden säännöt ovat todella yksilöllisiä asioita. Jokainen pari voi itse määrittää, mikä on ok ja mikä ei. Toisinaan rajat jäävät määrittämättä, koska luotetaan kummankin olevan samoilla linjoilla tiettyjen asioiden suhteen. Joskus tämä toimii ja joskus tullaankin huomaamaan, että asioista olisi ollutkin syytä keskustella etukäteen.

Uskottomuus ja pettäminen ovat aiheita, jotka herättävät paljon erilaisia tunteita. Se mikä toisille olisi ok, olisi toisten suhteessa jo pettämistä. Parisuhteista keskusteltaessa, olen usein huomannut monen mielestä henkisen pettämisen olevan pahempaa kuin fyysinen. Tämä on saanut minut miettimään, mitä tällä henkisellä pettämisellä tarkoitetaan? Onko kyseessä kenties toiseen ihastuminen vai jotain muuta? Mitä?

Mielestäni ihastuminen ei ole pettämistä. Toiseen ihastuminen on pitkässä parisuhteessa erittäin tavallista ja se voi olla aivan viatonta. Sen ei tarvitse, eikä pidä johtaa mihinkään – jos ei niin halua. Eihän ihminen tunteilleen mitään voi. Teoilleen kyllä ja sille, lähteekö ihastusta ruokkimaan vai päättääkö keskittyä omaan parisuhteeseensa ja sen parantamiseen. Fyysinen pettäminen on sen sijaan täysin oma valinta. Onko henkistä pettämistä siis olemassakaan? toiseen ihastuminen toiseen ihastuminen toiseen ihastuminen

Pientä ihastumista vai päätä pahkaa rakastumista?

Osa ihmisistä ihastuu jatkuvasti – tunnen ihmisiä, jotka saattavat ihastua jo ensikohtaamisella. Usein ne ihastukset tuppaavat myös unohtumaan yhtä nopeasti. Tällainen ihastuminen kuulostaa siis aika harmittomalta ja oman pään sisäiseltä. Ihastuminen ei siis tarkoita, että omassa suhteessa olisi mitään pielessä – minun mielestäni.

Toiset ovat taas sitä mieltä, että suhteen ulkopuolinen ihastus kertoo omassa suhteessa olevan jotain vikaa. Ehkä näin voi joissain tapauksissa ollakin. Silloin se voi olla hyvä herätys molemmille – suhteeseen pitää muistaa myös panostaa, jotta se pysyy hyvänä.

Ihastumisia on tietysti myös eri tasoisia – onko kyseessä vain hetkellinen ajatus vai pyöriikö asia mielessä jatkuvasti? Voimakkaampi toiseen ihastuminen on vaikeampaa sivuuttaa, mutta sekään ei mielestäni tarkoita parisuhteen loppua. Ihastumisesta huolimatta suhteen voi saada toimimaan jos tahtoa löytyy. Pitkässä suhteessa moni asia on molempien tahdosta ja panostuksesta kiinni. Siksi päätöksiä ei mielestäni kannata tehdä tunnekuohujen keskellä – ensin pitää selvittää itselleen, mitä oikeasti haluaa.

toiseen ihastuminen

toiseen ihastuminen

toiseen ihastuminen

Toiseen ihastuminen – parisuhteen loppu vai uusi alku?

Suhteen ulkopuolinen ihastus nähdään usein oman parisuhteen loppuna, mikäli se jostain syystä tulee ilmi. Osa pitääkin tiedon ihastuksesta itsellään. Silloin asialle ei ehkä aiota tehdä mitään, eikä sen koeta olevan uhka omalle suhteelle. Toiset taas kertovat kaikista tunteistaan puolisolle hyvinkin avoimesti. En tiedä onko kertominen hyvä vai huono juttu – sekin riippuu varmasti tilanteesta.

Tilanne on varmasti molemmille raskas – ainakin sille, joka ei ole ihastunut. Silti jos molemmilla on halua yrittää, asia tuskin on ylitsepääsemätön. Tässä hyvä blogiteksti ja esimerkki siitä. Sitä paitsi, on sitä varmasti paljon pahemmistakin asioista selvitty parisuhteessa jatkaen entistäkin vahvempana tiiminä.

Jos ihastuu toiseen ja haluaa heti lyödä hanskat tiskiin, ehkä oma suhde ei ollutkaan sellainen, johon haluaa täysillä panostaa? Minun on nimittäin erittäin vaikea kuvitella tilannetta, jossa kaksi ihmistä on hyvässä suhteessa rakastaen toisiaan ja sitten yhtäkkiä toinen vain lähtisikin ihastumisen perässä. Tai sitten näissä tilanteissa toinen on vain luullut kaiken olevan hyvin, eikä toinen olekaan ollut samaa mieltä. Tällöin olisi tietysti ollut fiksua jutella ongelmista kumppanin kanssa, eikä vain nostaa kytkintä sopivan tilaisuuden tullen, mutta kukin tavallaan.

toiseen ihastuminen

toiseen ihastuminen

toiseen ihastuminenMitä ajatuksia tämä herättää? Onko sinun parisuhteessasi ollut suhteen ulkopuolisia ihastumisia? Selvisittekö asian yli?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Kuluuko stripparit polttareihin? Ankea, seksitön avioliitto Vihkisormukseen tuli reikä! Miten luottaa petetyksi tulemisen jälkeen? Haluan avioehdon – enkö luota parisuhteeseen? Meidän parisuhteen salaisuus x 9 Pitkä parisuhde vai monia kumppaneita? Haluan avioehdon – enkö luota parisuhteeseen? 8 faktaa meidän parisuhteesta!

Taru

18 vastausta artikkeliin “Toiseen ihastuminen – parisuhteen loppu?”

 1. Poikaystäväni, jota rakastin enemmän kuin mitään tässä maailmassa, ilmoitti eräänä maanantaina, että ei oikeastaan enää rakasta mua ja oli tavannut edeltävänä lauantaina baarissa tytön ja ”vähän ihastunut” tähän. Mikään ei oo koskaan tuntunut niin pahalta. Luulin että meillä on kaikki hyvin. Ei ollut riitoja, poikaystävä itse oli ehdottanut että syksyllä muutettaisiin toiselle paikkakunnalle ja kaikki vaikuyti vakaalta. Kaikki mun haaveet ja suunnitelmat heitettiin roskiin. Olisin halunnut taistella, parantaa asioita meidän suhteesssa, mutta en koskaan saanut mahdollisuutta. Ero rikkoi mut täysin, ja samalla kun keskusteltiin asioista, oli (entisellä) poikaystävällä koko ajan puhelin kädessä ja viesti menossa tälle uudelle tytölle. Sitten vielä ihmetteli että miten otan niin raskaasti… pahinta on se että rakastan edelleen ja syytän itseäni kaikesta, kun en riittänyt sellaisena kuin olen. Muistan kuinka hän suhteemme alussa sanoi että pitkässä suhteessa sitä ihastuu väkisinkin johonkin toiseen ja mietin jo silloin että mä en ole sellainen ihminen ainakaan. Hän nähtävästi oli. Tää kaikki on aiheuttanut mulle mielenterveysongelmia, masennusta ja ahdistusta joihin olen nyt lähtenyt hakemaan apua. Surullisia asioita, mutta kiitos tekstistäsi. Siinä oli paljon hyviä pointteja.

  • Kiitos kun jaoit tarinasi. Tosi kurjaa että teille kävi noin, eikä poikaystäväsi halunnut yrittää saada suhdetta toimimaan. 🙁 Tosi epäkunnioittavaa käytöstä kyllä tekstailla uudelle tytölle samalla kun juttelee kanssasi! >:( Äläkä missään nimessä syytä itseäsi. Tunteillensahan ei mitään voi, mutta kyllä tuon olisi voinut paremminkin hoitaa..hurjasti voimia ja hyvä kun olet hakenut apua! Sä kyllä selviät. <3

 2. Tosi hyvä teksti! ja ihania kuvia<3
  Mä kun oon ihminen, joka uskoo kaiken tapahtuvan jostain tarkoituksesta. Siks uskon vahvasti, että parisuhteessa oleva ihminen joka ihastuu toiseen ja lähtee pettämään kumppaniaan, on hänellä ehkä joku syy/tarve siihen. En ole mikään parisuhdeterapeutti, mutta mun mielestä pitkässä parisuhteessa tärkeetä on se että kaikista asioista pystytään puhumaan. Jos kumppanin kanssa menee oikeesti hyvin ja molemmilla on hyvä olla, ei mitään pettämistä pääse tapahtumaan. Jos parisuhde ei toimi, sitten se on ehkä syytä lopettaa. Tai ainakin itse ajattelen niin että joskus ero on vain tarkoitettu tapahtuvaksi, vaikka se kipeältä tuntuisikin. <3

  • Oi kiitos! Kiva kuulla. 🙂 Samaa mieltä, parisuhteessa pitää pystyä puhumaan asioista. Itse olen kyllä samoilla linjoilla – jos toinen heti pienen ihastumisen takia lähtee yhtäkkiä, niin ehkä suhde ei ollutkaan niin hyvissä kantimissa.

 3. Ah, pakko tarttua! Henkisellä pettämisellä tarkoitetaan kaiketi yleensä emotionaalista pettämistä. Fyysinen pettäminen on useimmiten luokkaa kännipusut baarissa tai seksi jonkun kaupungilta pokatun tuntemattoman kanssa. Henkinen pettäminen on sit taas sitä, että jostain parisuhteen ulkopuolisesta etsii sitä turvaa ja uskottua, joka oman kumppanin pitäisi olla. Yleensä tähän liittyy myös romanttiset tunteet ja omista tunteista uskoutuminen toiselle.

  Eli fyysinen pettäminen on sitä, kun kumppani harrastaa jonkun toisen kansa seksiä, ja henkinen sitä, kun kumppani kertoo jollekin toiselle olevansa rakastunut tähän.

  • Kiitos kommentista! Itse en näe pelkkää pientä ihastumista pettämisenä, mutta toki toiseen rakastuminen vaatii jo jonkunlaista ihastuksen ruokkimista, joka voidaan tietysti nähdä pettämisenä.

   ”parisuhteen ulkopuolisesta etsii sitä turvaa ja uskottua, joka oman kumppanin pitäisi olla. Yleensä tähän liittyy myös romanttiset tunteet ja omista tunteista uskoutuminen toiselle.” <– tuo oli minusta hyvin kiteytetty. 🙂

 4. Ihastuminen toiseen on kriisi suhteelle. Kriisi taas on kasvun paikka suhteelle. Jos molemmilla on tahtoa kehittää suhdetta sen voi saada vielä toimimaan. Kriisi ei vielä tarkoita huonoa suhdetta. Kaikki tapahtuu tarkoituksesta -kyllä- mutta ero ei ole aina ratkaisu, vaikka helpoimmalta tuntuisikin. Parisuhde ei ole koskaan valmis vaan kehittyy ja kasvaa siinä missä sen osapuoletkin.

 5. Minun mieheni ihastui ja toiseen ja kertoi sen tuolla toiselle. Ymmärsin, että jos toiselta naiselta olisi tullut vihreää valoa, hän olisi jättänyt minut. Mutta toinen nainen ei ollut kiinnostunut (tai ehkä oli lojaali minulle).
  Minua ei tietääkseni ole koskaan fyysisesti petetty, mutta olen melko varma että satunnainen kännipano jonkun kanssa, jolla ei olisi ollut suurempaa merkitystä, olisi ollut helpmpaa kestää kuin tämä.
  ihastuminen ei ole pettämistä. Ihastumisia tulee ja menee. Mutta se, että kertoo siitä ihastukselleen ja olisi hänen kanssaan valmis muhunkin, on juuri henkistä pettämistä. ja tuntuu järkyttävän pahalta.

  • Voi ei, tuo varmasti tuntuu tosi kamalalta. 🙁 Toivottavasti olette selvittäneet asian ja päässeet sen yli! <3

 6. Nää on kinkkisiä juttuja! Itse olen myös sitä mieltä, että pitkissä suhteissa saattaa tulla ihastumisia, mutta on sitten itsestä ja parisuhteen laadusta kiinni, tekeekö niille mitään.
  Painotan puhumisen tärkeyttä. Jos suhde on kunnossa, ja asioista pystytään puhumaan, en usko että pienistä ihastuksista on haittaa.

  http://www.lily.fi/blogit/minnean-muruja

 7. Hämmentävä aihe! Vanhassa parisuhteessa oli ulkopuoliseen ihastumista useammankin kerran ja se johtui useasti siitä, että omassa parisuhteessa ei ollut kaikki hyvin. Tässä nykyisessä, jo lähes kolme vuotta kestäneessä ei tuollaisia tunteita ole ollut sillä toista rakastaa niin syvästi. Puhutaan miehen kanssa avoimesti tunteista ja kyllä kerrotaan jos nähdään jokin tyyppi tai henkilö hyvännäköisenä, ei ole pelkoa siitä että toinen tulisi ylitsepääsemättömän mustasukkaiseksi vaan saatetaan keskutella aiheesta tai heittää juttu vitsiksi. 🙂 Nämä omia ajatuksia, kaikkien puolesta en tietenkään voi puhua!

  hanna
  http://www.hannamariav.com

 8. Onpa mielenkiintoinen aihe ja hyvää pohdintaa. Tässä on varmasti mielipiteitä yhtä monta kuin parisuhteitakin, jokainen kokee asiat niin omalla tavallaan.

 9. Kiitos postauksesta, tämä on aihe, joka aiheuttaa monenlaisia ajatuksia.

  Kuten kommenteissakin tuli mainittua, niin puhuminen on hyvin tärkeää. Se on alku sille, että asioita käsitellään ja jatketaan elämää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 16
Tykkää jutusta