Saako lapsella olla tylsää?

Kun muistelen omaa lapsuuttani, siihen kuului myös ne omasta mielestä tylsät hetket. Usein nämä tylsät hetket kääntyivät kuitenkin todella hauskoiksi leikeiksi kun jouduin käyttämään mielikuvitustani.

Ala-asteiässä parhaita leikkejä olivat mielestäni kissani kanssa leikkiminen, musikaalin järjestäminen leluille, piirtäminen, maalaaminen, barbeilla leikkiminen ja niiden kuvaaminen videokameralla. Kuvasin jopa ”sarjaa”, jossa päähenkilönä oli nyt jo edesmennyt kissani. Siinä oli alku- ja lopputunnaritkin jotka lauloin ja muistan vieläkin ulkoa. 😀 Hahahah olisipa hauska löytää videot jostain. Ei päätynyt telkkariin kyseinen sarja.

Kuvasimme myös kavereideni kanssa elokuvia. Katsoin yhden itse asiassa vajaa vuosi sitten ja nauroin ihan hulluna. Oli ne vähän nolojakin.  Teimme myös yhden kaverini kanssa omaa lehteä. Sen nimi taisi olla Girl World. 😀

Tylsät hetket, lapsella tylsää, tylsyys lapsena, Saako lapsella olla tylsää? lapsuus, leikit, mielikuvitus

Tylsät hetket, lapsella tylsää, tylsyys lapsena, Saako lapsella olla tylsää? lapsuus, leikit, mielikuvitusPointtini on siis, etten välttämättä olisi keksinyt näitä kaikkia leikkejä yksin tai kavereideni kanssa jos vanhempani olisivat viihdyttäneet- ja keksineet tekemistä aina puolestani. Liika tekeminen voi usein myös stressata lasta ihan samalla tavallla kuin aikuisiakin. Tässä on tietenkin yksilöllisiä eroja. Itselläni oli jossain vaiheessa kouluikäisenä pari- kolme harrastusta viikossa ja se oli minulle liikaa. Jätin usein menemättä, koska halusin vain jäädä kotiin lukemaan kirjaa tai leikkimään. Koen vieläkin niin sanottujen tylsien hetkien kehittävän luovuuttani ja olenkin tästä kirjoittanut tekstissäni Luovuus alkaa tylsyydestä

Mielestäni tässä kannattaa seurata oman lapsen tarpeita; jotkut haluavat harrastaa enemmän kuin toiset. Silti lapsen on mielestäni joskus hyvä tylsistyä – se kehittää mielikuvitusta ja antaa mahdollisuuden uudenlaisiin leikkeihin.

Tylsät hetket, lapsella tylsää, tylsyys lapsena, Saako lapsella olla tylsää? lapsuus, leikit, mielikuvitus

Tylsät hetket, lapsella tylsää, tylsyys lapsena, Saako lapsella olla tylsää? lapsuus, leikit, mielikuvitusAlle kouluikäistenkin lasten on mielestäni toisinaan hyvä antaa leikkiä myös yksinään tai lasten keskenään – ei siinä aina aikuista tarvita ”säätelemään” leikkiä. Välillä tuntuu että leikeistäkin yritetään väkisin tehdä kehittäviä, vaikka pelkkä leikki on itsessään jo kehittävää ja tärkeää. Miksi siihen pitäisi mennä huseeraamaan jos lapset viihtyvät ja leikkiä syntyy? Ei leikki pakottamalla synny. Toisilla se vain vaatii enemmän aikaa kuin toisilla. Tietenkin jos lapsi ei millään osaa leikkiä itsekseen tai toisten kanssa, häntä voidaan ohjata oikeaan suuntaan ja herätellä mielikuvitusta.

Jokainen päättää itse miten toimii oman lapsensa kanssa. Jos itse on lapsena harrastanut ja aikuisenakin kaipaa virikkeitä, tarjoaa niitä varmaan luonnollisesti lapsellekin. Rauhaa ja tekemättömyyttä kaipaavat taas kasvattavat lasta hieman vähemmin virikkein.

Miten teidän kotona toimitaan asian kanssa? 🙂 Onko lapsen ajoittaiset tylsät hetket vain hyvästä?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Ranskassa vauvalle syötetään sokeria, pitäisikö meidänkin? Esikoinen hoidossa, vanhempi kotona vauvan kanssa? Nuoret hulttiovanhemmat Valmis äidiksi? Hormonaalinen ehkäisy – ei enää ikinä ♡  Hedelmällisyystietokone ehkäisykeinona, suosittelenko? ♡ Parjattu kuparikierukka – oma kokemukseni ”Kroppa- ja parisuhde menee pilalle kun saa lapsen” ”Onko sun paikat nyt ihan löysät?”

Taru

Yksi vastaus artikkeliin “Saako lapsella olla tylsää?”

  1. Moi, hyvä aihe, harmi ettei ole enemmän syntynyt keskustelua tästä. Vastaan kuitenkin 😀

    Oon miettinyt ihan samaa. Siis että täytyyhän lapsille jostain antaa se kipinä keksiä omat leikkinsä. Puhumattakaan siitä, että vanhemman ei mun mielestä tarvitse olla mikään tapahtumaorganisaattori tai leikkitäti. Itsellä ainakin tuntuu leikki ja muu tekeminen lasten kanssa parhaalta silloin kun siihen on fiilistä. Silloin kun ei ole sitä fiilistä ja olen tehnyt jotain muuta, olen huomannut että yksi saattaa hypätä olkkarissa pituutta ja toinen ripustaa legopalikoita sählymaaliin tms 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta