”Sillä alalla ei oo töitä”

Unelmatyö ”Sillä alalla ei oo töitä”, lause jonka olen kuullut niin monta kertaa milloin kenenkin suusta. Joskus se on osoitettu minulle kertoessani urahaaveitani ja joskus taas henkilö perustelee, miksei itse lähtenyt tavoittelemaan unelmatyötään. Toisinaan se on vain yleistä puhetta työelämästä ja koskee milloin mitäkin alaa. Mielestäni meillä jokaisella on mahdollisuus saada unelmatyö. Ensin pitää tietysti tietää, mikä on se oma juttu.

Ei ole olemassa alaa jolle työllistyisi satavarmasti

Kannattaako siis rynnätä alalle, jolla ”on töitä” kun varmuutta siitäkään ei ole? Jos lähdet opiskelemaan alaa varman työllistymisen toivossa, voi olla ettet valmistuessasi työllisty kuitenkaan. Työtilanne voikin olla muuttunut. Näin voi käydä varsinkin silloin, jos hyvä työtilanne on ainoa motivaatio kyseiselle alalle hakeutumiseen. Kiinnostuksen puute kun näkyy usein työnantajallekin. Jos työllistytkin, saatat huomata, ettei kyseinen työ ole todellakaan oma juttusi.

Unelmatyö

Unelmatyö vai varavaihtoehto?

Haluavatko työnantajat palkata ihmisen, joka huokuu intohimoa alaa kohtaan vai ihmisen, joka on tullut varman työpaikan toivossa – eikä välttämättä edes koe alaa omakseen? Kumman itse palkkaisit? Varmasti sen josta innostus ja motivaatio huokuvat jo pitkälle.

Hakeutuako siis alalle joka työllistää ”varmasti” vai alalle jolle oikeasti haluat? Mahdollisuutesi saada työpaikka ei varmasti huonone jos panostat täysillä päästäksesi unelmatyöhösi, vaikka sinne olisikin tunkua. Kuten sanoin, lähes joka alalle on tällä hetkellä enemmän hakijoita kuin paikkoja. Miksi siis taistelisit kyynärpäätaktiikalla työpaikasta, jota et edes oikeasti halua? Sehän kuulostaa aika järjettömältä. Mikset keskittäisi energiaasi siihen juttuun, jota oikeasti haluat?

Unelmatyö

Joku sitä sinunkin unelmaduuniasi tekee tälläkin hetkellä. Haluatko 20 vuoden päästä tehdä edelleen duunia josta et nauti? Nähdä kun muut ottavat ne sinun unelmatyöpaikat, vaikka niitä töitä ei pitänyt olla edes tarjolla? Aina joku saa töitä siltä alalta ”jolla ei ole töitä” ja aina joku jää työttömäksi alalta jolla ”on töitä”. Veikkaan työllistymisen olevan jopa vaikeampaa sille epämieluisalle muka paremmin työllistävälle-alalle, kuin siihen johon sinulla on intohimoa. Aito motivaatio ja intohimo nimittäin huokuu kauas, kun vaan annat sille mahdollisuuden!

Kaikilla ei ole intohimoa millekään tietylle alalle ja työ ei ole niin tärkeä osa elämää. Silloin työllisyystilanne voi olla hyväkin tapa valita alansa. Useimmat kuitenkin kokevat työn olevan sen verran iso osa elämää, että sen haluaa olevan mahdollisimman mielekästä. Monilla on myös selkeä palo johonkin juttuun ja silloin mielestäni kannattaa ehdottomasti tavoitella sitä.

Ajatuksia?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Miten helpottaa kirjoitus- tai luku-urakkaa? Kannattaako unelmatyötä tavoitella? Unelmat paperilleOnko koulutuksen puute häpeä? Miten pysyä motivoituneena – 7 vinkkiä! Opintolainan sijoittaminen – rahapäiväkirja Vihdoin oman jutun parissa! Paljon haluaisin saada palkkaa?Miksi valitsin ammattikorkeakoulun?

Taru

6 vastausta artikkeliin “”Sillä alalla ei oo töitä””

 1. Ah, tämä on niin tuttua! Lähdin itse opiskelemaan muotoilija jalkinepuolelle ja en mitään muuta kuullutkaan, kuin sitä että töitä ei ole! Valmistuin kesäkuussa ja syyskuussa olinkin jo hommissa markkinoinnin puolella. Ei varsinaisesti se oma ala, mutta mahtavaa, luovaa duunia jota halusinkin tehdä.

  Minusta on todella typerää ajatella opiskelua ja ammattia sen kannalta, että onko töitä. Tärkeintä on tehdä työtä, jossa oikeasti viihtyy. Jos ala on haastava, niin tekee hetken jotain muuta mutta tavoitteiden pitäisi olla siinä unelmaduunissa 🙂

 2. Itse pidän optimaalisena, että voisi yhdistää molemmat, eli opiskella alaa, joka on kiinnostava ja työllistää ja tehdä sen eteen töitä. Se on kuitenkin surullinen fakta, kuinka moni opiskelee aloja, joista lähes kaikki kouluttautuvat työttömiksi (esim. kemia ja fysiikka). Tottakai, jos sinulla on todella suuri palo alaan ja haluat sillä menestyä, pärjäät varmasti. Valitettavasti esim. noilla aloilla on monia, joiden mielestä ala on ”ihan kiva ja ihan kiinnostava”. Eli silloin opiskelee jotain mikä ei keskimäärin työllistä eikä ole myöskään opiskelijan intohimo.

  Mielestäni on tärkeää, että tekemisestä pitää ja sen lisäksi on selkeä suunta ja suunnitelma, kuinka aikoo työllistyä ja on jonkinlainen visio, miten siihen pääsee. ”Mahdottoman” työpaikan saaminen on varmasti mahdollista, jos siihen todella haluaa ja sen eteen tekee paljon töitä. 🙂

  Nora / https://dreamerachiever.com

  • Kiitos kommentista! Jep, olen samaa mieltä; ei kannata lähteä tavoittelemaan ”haastavaa” alaa ihan kiva-asenteella. Usein silloin käykin niin ettei työllisty ja kun tekee kaikkensa niin sitten niitä töitä usein saakin. 🙂

 3. Itseäni on arvosteltu (vanhempien hoitajien) toimesta kun olen kertonut, että en halua työskennellä tietyillä alueilla hoitoalalla. Valmistun pian siis sairaanhoitajaksi, ja unelmana olisi pitää vastaanottoa tai psykiatrian puolella työskentely. Itse en näe siinä ongelmaa, että sairaanhoitaja (tai muu hoitoalan henkilö) ei halua työskennellä tietyillä osa-alueilla. Hoitoalan työpaikkoja kun on vanhainkodista johtoasemaan, eikä kaikki työ voi sopia kaikille. Lähihoitajana ollessani irtisanouduin vakitöistä ja aloin tekemään keikkahommia, josta sain myös todella paljon arvostelua. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että töissä vietetään elämästä niin iso aika, että työn kannattaa olla edes osittain mielekästä 🙂

  • Kiitos kommentista! Juu olen samaa mieltä, työn mielekkyys on todella tärkeää. Varsinkin hoitoalalla koen tärkeäksi että työntekijä pitää työstä, se välittyy muuten helposti potilaille jos näin ei ole. Kivaa viikkoa sinulle! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 3
Tykkää jutusta