Äitiys vai ura – voiko saada molemmat?

Ura vai lapset – vai voiko saada molemmat? ”No tietenkin voi”, ajattelin kun vauva oli vielä mahassa. Onhan oma äitinikin siihen kyennyt ja niin on moni muukin. Nyt kuitenkin jollain tasolla ymmärrän heitä, jotka kokevat lapset uran esteenä – tai ainakin hidasteena.

Aika perinteinen ajattelutapa on , että ensin käydään koulut, hankitaan työpaikka, mennään naimisiin ja sitten vasta aletaan miettiä perheenlisäystä. Kuten tiedätte, meidän perheellä se ei mennyt niin – tai periaatteessa kyllä; valmistuin raskausaikana ja ehdin vielä nippanappa aloittamaan oman alan työt, ennen kuin jäin äitiyslomalle. Mies tosin opiskeli vielä silloin.

Vaikka olin jo ehtinyt valmistua ja saamaan oman alan vakituisen työn, en koe että olisin ehtinyt varsinaisesti uraa luoda. Varsinkaan kun olen nyt jo ehtinyt alaa vaihtamaan ja menemään jälleen opiskelemaan. Koen, että tästä se uran luominen vasta oikeasti kunnolla alkaa. Onhan minulla tosin jo 10 vuotta työkokemusta jos jonkinmoisesta, mutta en ole aiemmin kunnianhimoisesti tavoitellut mitään tiettyä työtä. Tarkoitankin tässä tekstissä uralla sitä, että tavoittelee jotain tiettyä alaa tai siinä etenemistä.

ura vai lapset

Ura vai lapsetLapsi on nyt puolitoista-vuotias. Jostain syystä minulla on sellainen fiilis, ettei kovin moni taaperon äiti koe tätä ihanteelliseksi tilanteeksi alkaa rakentamaan uraa. 😉 Silti en missään vaiheessa ole pitänyt sitä esteenä. Ilman äitiyslomaa ja siitä seuranneita oivalluksia en nimittäin olisi varmastikaan näin pitkällä kuin nyt. Toki meillä on ollut hyvät tukiverkot, eikä mitään kovin suuria vastoinkäymisiä. Se on tietysti helpottanut asiaa.

Omat urahaaveeni eivät myöskään isossa mittakaavassa sisällä sellaisia asioita, joita olisi vaikea toteuttaa lapsiperhearjen ohessa. Unelmaurani ei sisällä vuoden mittaisia työkomennuksia Kiinaan eikä vastuuta ihmishengistä (jolloin työpäivät voisivat odottamattomasti venyä). Omat haaveeni ovat nimenomaan sellaisia, että pystyisin hoitamaan mahdollisimman hyvin elämäni tärkeimmän tehtävän; olemaan paras mahdollinen äiti tyttärellemme. Tietysti joskus työpäivät voivat millä tahansa alalla venyä eikä se ole ongelma, mutta varmaan ymmärrät silti eron.

Kyllähän vanhemmuus voi hidastaa uralla etenemistä, esimerkiksi jos lapsi on sairas tai sairastelee muuten vain ihan tavallisia flunssia. Silloin vanhempi jää usein hoitamaan lasta kotiin. Näitä jos tulee usein, tietyt työjutut voivat hidastua tai hetkellisesti jopa tyssätä. Lapsen hyvinvointi menee aina kuitenkin tällaisten asioiden edelle, jokainen vanhempi ainakin toivottavasti ajattelee näin. Myös ihan vain vanhemmuuden ja uran välillä tasapainottelu voi olla rankkaa, varsinkin monilapsisessa perheessä tai jos elämässä on muutenkin vastoinkäymisiä. Toisaalta, yhtä lailla uraa jarruttavia tekijöitä voi ilmaantua lapsettomankin ihmisen elämään, kuten oma sairastuminen.

ura vai lapset

ura vai lapsetKoen myös mielekkään uran tasapainottavan lapsiperhearkea; sitä jaksaa olla parempi äiti kun saa tehdä työtä, jonka kokee itselleen merkitykselliseksi. Tietysti tuolla unelma-uralla eteneminen voi olla haastavaa ja hetkellisesti siinä voi tuntua, ettei muulle elämälle ole niin paljon aikaa. Pitäisikö silloin painaa jarrua ja odottaa, että lapset kasvavat isoiksi? Vai pitäisikö silloin pyrkiä vain priorisoimaan niin, että tavoitteita kohti mennään ilman että perhe-elämä kärsii? Mitä jos se ei ole mahdollista? Mitä jos jumittaa epämieluisassa työssä ja se heijastuu koko perheeseen?

Vaikeita kysymyksiä. Itse haluan uskoa, että asiat kyllä järjestyvät eikä olisi pakko tehdä valintaa ura vai lapset -mentaliteetilla. Voisihan se olla myös isä, joka jonkin aikaa keskittyy perheeseen, jotta äiti pääsee urallaan eteenpäin. Joskus tilanne voi toki olla se, että niitä omia urahaaveita täytyy syystä tai toisesta lykätä. Itselläni on onneksi tämänkin asian suhteen hyvä tilanne, ainakin toistaiseksi.

Jos minulta kysyttäisiin ura vai äitiys, vastaisin hetkeäkään epäröimättä äitiys. Vaikka mielekäs ura on unelmieni kärkipäässä, äitiys tulee aina ensin. Ei kai tässä auta kuin olla kiitollinen, että se on jo toteutunut.

Miten sinä olet yhdistänyt uran ja äitiyden? Vai pitääkö kylmästi vain valita ura vai lapset?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Mitä tekisin lapsen kanssa toisin?

Vauva tuli parisuhde meni?

Miten saimme vauvan nukkumaan yöllä?

Taru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 9
Tykkää jutusta