Alipainon rajoilla – silti L kokoa?

Lapsena ja teininä olin todella laiha, hieman jopa alipainoinen. Tuolloin omat vaatekoot olivat lähes poikkeuksetta XXS tai XS – joskus S, jos halusin vähän löysempää vaatetta ylleni. Iän ja kilojen karttuessa siirryin S-kokoon ja nykyään vaatemakuni muuttuessa hieman rennompaan suuntaan, ostan toisinaan myös M-kokoa. Pääosin kuitenkin S-koko on itselleni sopivin vaatteesta riippuen.

Mainitsinkin eilisessä rahapäiväkirjassa, olleeni viikonloppuna vaateostoksilla. Tarkoituksenani oli ostaa parit uudet farkut ja pari neuletta. Menin ensimmäisenä Vero Modaan ja otin summanmutikasssa ison kasan housuja sovituskoppiin. Minulla oli nimittäin aika kiire, koska minun piti selvitä vaateostoksilta sillä välin, kun mies osti puhelinta. 😀

VaatekootOtin siis kaikkia housuja sovitukseen vaatekoot; S, M ja L. Syynä se, että nopealla vilkaisulla kaikki näyttivät aivan saman kokoisilta. Sovituskopissa vilkaisin housuja tarkemmin ja aloitin sovituksen suosiolla L-koosta. Kyseiset housut näyttivät nimittäin ainoilta, jotka saisin päälleni vaivatta. Sovitin housuja ja ne olivatkin täysin sopivat. Voi tietysti olla että olisin mahtunut myös S ja M-kokoihin (koska housut näyttivät aika samankokoisilta), mutta ne olisivat olleet makuuni luultavasti liian tiukat. Housut eivät kuitenkaan olleet muuten makuuni ja jätin ne kauppaan.

Vaikka vaatekoolla ei ole mitään merkitystä, mielestäni on hieman outoa että alipainon rajoilla oleva henkilö valitsee L-koon – eli ”ison” koon. Ainoa vaan, etteivät housut missään määrin olleet lähelläkään isoa kokoa – ainakaan sitä, minkä itse miellän isoksi.

VaatekootEn yhtään ihmettele, miksi niin moni täysin normaalipainoinen, kokee itsensä lihavaksi – jos minä valitsen L-koon niin minua hieman tukevampi valitsisi ainakin XL:n (ainakin kyseisestä vaatekappaleesta). Millaista viestiä se kyseiselle henkilölle antaa? Että hän on Extra Large?

Alan pikkuhiljaa ymmärtämään, miksi ylipainoisten täytyy etsiä vaatteitansa toisinaan erikoisliikkeistä. Jos medium-kokoonkin vaaditaan alipaino, voi ylipainoisen olla hankalaa löytää tietyistä liikkeistä vaatteita.

VaatekootItse olen onneksi jo sen ikäinen, että ymmärrän vaatekokojen olevan täysin turhia – niihin ei voi todellakaan luottaa ja ne vaihtelevat kuin yö ja päivä putiikista riippuen. Jos jossain kaupassa S-koko on teltta ja toisessa kaupassa L-koko puristaa, voi kokolaput mielestäni unohtaa suosiolla.

Vaikka vaatekoot eivät minulle merkitsekään mitään, voi silti olla että herkässä iässä olevat nuoret henkilöt (miksei vanhemmatkin), ovat hieman hämillään tästä. Vaatekoot ovat menneet vuosien varrella mielestäni koko ajan pienempään suuntaan ja olen muidenkin kuullut ihmetelleen ristiriitaisia kokoja. Kai se pitää vain jatkossa ottaa kaikki vaatekoot mukanaan sovituskoppiin.

Mitä mieltä sinä olet – pitäisikö vaatekokoihin olla joku standardi, jota kaikki noudattaisivat selkeyden vuoksi? Ovatko vaatekoot omasta mielestäsi pienentyneet vai suurentuneet?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Miltä näyttää 165cm & 55kg? Oot säälittävä anorektikko Kiihdytä aineenvaihduntaa x8Vähennä treeniä ja kiinteydy! Huonoimmat laihdutuskeinot x5 – älä kokeile näitä! Kun syöminen on pakkopullaa Hoikistu napostelemalla? Ruokaan liittyvät paheeni x 6 Lenkille suoraan synnytyssairaalasta

Taru

27 vastausta artikkeliin “Alipainon rajoilla – silti L kokoa?”

 1. Jos treenaa kovasti ja on yli 170cm pitkä, voi vero modan vaatteet, ainakin paidat unohtaa.
  Itse uin paljon…siis tosi paljon ja kilpailenkin, niin en saa vero modan paitoja päälleni. Jos ottaa xl:n niin liputtaa selästä, kun ei tässä nyt mikään lihava ole. Taannoin oli muotia ne peplumit, niin hyvät naurut sai sovituskopissa kun mahasta jäi näkyviin puolet röyhelön alta. Olen siis myös aika pitkä. Hahaa….ostokset muualta.

  • Kiitos kommentista! Haha. 😀 Joo muistan itsekin kun treenasin enemmän niin selästä kinnasi kaikki paidat ja takit. Mittatilausvaatteet olisivat paras vaihtoehto. :DD

 2. Itse olen pitkähkö ja hoikan puoleinen, mutten mikään mallivartaloinen. Tämä aiheuttaa usein sen, että esim. s-koon housut ovat aivan liian lyhyitä ja eivät mene kunnolla kiinni lantiolta tai vyötäröltä. M-koko on usein loppu kaupasta ja L yleensä ei sovi. Paidoissa hihat sekä helma nousee liian ylös, vaikka muuten olisi jees. Tulee miltei aina sellanen olo, että pitäisi olla todella pieni, siro ja rasvaton, jotta joku riepu näyttäisi hyvältä. Kuten kirjoitit, on naurettavaa, jos jo s-koon ihmisestä tuntuu tältä.

  • Kiva kun kommentoit. 🙂 Jep, välillä on tosi vaikea löytää sopivia vaatteita jotka istuisi kaikin puolin. En myöskään tajua miksi s ja l koko hädin tuskin eroavat toisistansa. 😀

  • Totta tosiaan, pidemmälle naiselle näissä on myös ainakin ekan pesun jälkeen 10cm liian lyhyet hihat! Ja vaikka pesisi miten matalassa asteessa tai oikein tahansa. Pitäis olla 160cm 50kg ja ei harrastaa yhtään mitään.

 3. Tämän ongelman vuoksi on hyvä, että joillain merkeillä on esim. petit-mitoitus ja regular-mitoitus erikseen. Meitä kun on niin monen kokoista ja mallista! Tällaisia merkkejä joutuu tosin varmaan ostamaan ulkomaisista nettikaupoista.

 4. Veromodalla on erikseen pienempää ja lyhyempää kokoa olevia housuja eikä niitä oo mitenkään huomiotava herättävästi merkitty tai erotettu normi kokoisista housuista. Itekin sieltä yhet S koon housut kerran nappasin sovitukseen eikä ne mennyt päälle vaikka vaatekoot on lähes aina XS-S mulla…

  • Aijaa no hyvä tietää. Onpa hassua, miksiköhän on kahtia erilaisia? Hmm..:D

 5. Enpäs oo aatellut että vaatekoot olisivat pienentyneet, mutta se selittäisikin sen miksi oon nykyään isompaa kokoa kuin nuorempana… 😀 Ei vaan, ihan normaalia ettei 25-vuotiaana mahdu samaan kokoon kuin 15-vuotiaana.

  Mun mielestä olis ihan hyvä, jos olis kokostandardit! On ärsyttävää, kun eri kaupoissa on niin erilaiset mitoitukset. Mä olen yleensä M-kokoa mutta välillä myös S tai L. Sitten on nekin ongelmat, että esimerkiksi mulla on lyhyt selkä ja pitkät jalat, joten monet vaatteet ei sen takia istu. Esim haalarit ja monet mekot ei vaan sovi mitenkään päin.

  • Kiitos kommentista! Jep, olisi selkeää kyllä jos olisi jotkut standardit. En minäkään ole samaa kokoa kuin 15 vuotiaana, mutta silti koot ovat kyllä tosi epäloogisia ainakin joillakin merkeillä. ;D

 6. Tää on jännä juttu kun monissa medioissa ja blogeissa väitetään että vaatekoot ovat pienentyneet.
  Minusta ei. En ole mikään erityisen laiha, painoindeksini on siis normaali, enkä ole mikään fitnesskisaaja kireydeltäni. Silti joudun ottamaan henkka maukassa usein koon 32 ja mitoitukseltaan naftiksi moititussa zarassakin pitää ottaa koko 34/xs.
  Pitkällä ehkä vartalon mittasuhteet vaativat sen että pitää ottaa isompi koko. Mut ollaanhan me ihmisetkin ajan saatossa kasvettu, nykyään on ihmisten keskipaino korkeampi, rinnat on naisilla isommat ja jopa kengänkoko on kasvanut siitä mitä se keskiarvoisesti oli vaikka 60-70 luvulla. Suurin osa ihmisistä ei varmaan ole niin pieniä kun miksi itsensä tuntee. Kun ympärillä kaikki muut ovat isoja, niin keskikokoinen tuntee olevansa pieni, ja ihmettelee miksei S, eli Small koko istu. Rehellinen vilkaisu vaatteiden mittataulukkoon auttaa määrittelemään sen oman kokonsa. Suuri osa ihmisistä ei varmaankaan tiedä omaa vyötärön tai lantion mittaansa. XS-kokoisen vaatteen lantio on 84-88cm , se on oikeasti aika pieni.

  • Kiva kun kommentoit! On totta, että ihmiset ovat varmasti kasvaneet. Jos ihan rehellisesti mietin kokoani olen kyllä silti sitä mieltä, että S on oma kokoni, niin kuin se pääosin onkin. Nuo L-koon housut olivat pienemmät kuin jotkut omistamani S-koon housut. Riippuu siis todella paljon merkistä. 🙂 XS-kokoon en ole kyllä vuosiin mahtunut, poikkeuksia lukuunottamatta.

 7. Vaatekoot on selvästi pienentyneet vuosien myötä. Postauksessasi oli fiksuja huomioita!

 8. En ole ajatellut, että ovatko pienentyneet. Itse suurinpiirtein tiedän, mitä kokoja käytän minkäkin putiikin vaatteista, joten useimmiten vältyn hämmennykseltä. Toki netistä tilatessa tuntematonta merkkiä, harmittaa, jos koko poikkeaa paljon siitä, mitä oletti saavansa. Minua ei kuitenkaan haittaa, että eri merkeillä on vähän erinkokoiset vaatteet.

  Minnea
  http://www.lily.fi/blogit/minnean-muruja

 9. Minä olen pitkä ja ainakin ennen olin laiha. Iän myötä vähemmän laiha. Vaatteita minulla on koossa s-xl. Useimmat M-L. En tilaa koskaan vaatteita netistä. Mitään en todellakaan voi ostaa sovittamatta, kun koot vaihtelee niin paljon.

  http://kiljustenblogi.blogspot.fi

 10. Nyt on pakko sanoa mutta ei todellakaan ole vaatekoot pienentyneet. Päinvastoin kasvaneet, kuten myös ihmiset. Ennen vanhaa vyötäröt oli naisilla, kuten myös miehillä paljon kapeammat verrattuna nykyiseen tilanteeseen. Eikä tarvi mennä kuin 30-40 vuotta taaksepäin. Ihmiset ovat myös pidempiä nykyään.
  Esim jos menen vaikka koluamaan vintagekauppoja niin huomaan selvän eron koossa 36. On meinaan paljon naftimpi vyötärö kun taas, jos menen hm:ään ottamaan koon 36, voi se olla jopa iso minulle. Eilen kiertelin konttia(kierrätysvaatteita) ja ihmettelin kovasti miten koon 42 villapaita voi näyttää ihan koolta 38 tai M.
  Toki poikkeuksia löytyy, mutta jos vertaa vintagevaatteisiin niin mielestäni nykyään koot ovat isompia 🙂

 11. Sama on lasten vaatteissa. Ostin normaalivartaloiselle pitkälle VIISI vuotiaalle pojalle juuri 134/140 koon t-paidan, kotona vertasin koon 116/122cm paitaan joka on käytössä ja tämä uusi paita oli yli 5cm lyhyempi ja kapeampi 😂😂

 12. Aihetta sivuten mieleeni tuli, kun eräässä melko isossa H&M:n liikkeessä kaikkia vaatteita on pääosin tarjolla koot XS-M. Ihan heidän basic-valikoimaan kuuluvia leggingsejäkään ei ollut isompana. Eikä kyse ollut siitä, että olisivat loppuneet. Siinä saa helposti sellaisen olon, että on liian iso heille, vaikka onkin ihan normaali ja käyttää vaihdellen kokoja M-XL. Palautetta laitettu, mutta sama homma vuodesta toiseen. Sama yhdessä Vero Modan liikkeessä.

  Vaatekoot ovat ehkä menneet pienempään suuntaan, mutta olen pistänyt merkille että markettien ja ns. halpakauppojen vaatekoot ovat hiukan reilumpia. Sieltä saa hyvillä mielin vetää päälle pienemmällä kokomerkinnällä varustettuja vaatteita!

  • Kiitos kommentista! Toi on kyllä mälsä juttu. :S Olisi varmasti liikkeiden myynnille sekä asiakkaille kiva juttu, että kokoja olisi laajemmin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 22
Tykkää jutusta