Pylly paljaana netissä

Olen lukenut paljon tekstejä liittyen paljastaviin kuviin blogeissa, Instagramissa ja ylipäätänsä sosiaalisessa mediassa. Pääosin kyseisissä teksteissä on ajateltu hieman negatiivisesti aiheesta – olemmehan tottuneet, että alastomuus tai vähäpukeisuus somessa ei kuulu julkisesti nähtäville. Jutta kirjoitti muuten myös tästä samaisesta aiheesta hyvän tekstin muutama kuukausi sitten. 🙂

Toki näin voisi ajatella myös muistakin henkilökohtaisista asioista; lapsi, parisuhde, työ, henkilökohtaiset ongelmat ja sairaudet – kuuluuko niistä tiedottaa kaikelle kansalle? Toisten yksityisyyttä on hyvä kunnioittaa, mutta loppupeleissä jokainen päättää itse, miten edellä mainittujen kanssa toimii. Avoimuus edellä mainittujen suhteen on kuitenkin yleisesti ottaen hyväksyttävämpää kuin stringikuvat Instagramissa.

En itse laittaisi kovin vähäpukeisia kuvia nettiin – kokisin sen epämukavana, enkä vain halua tehdä niin. Meinasin ensin kirjoittaa, ettei minulla ole mitään syytä tehdä niin, mutta tarvitseeko moiselle olla erityistä syytä? Ei minulla liene kovin järkiperusteista syytä omille asukuvillenikaan – mielestäni ne ovat kivoja ja sillä sipuli.

Vähäpukeisuus somessaVähäpukeisuus somessa

Turhaa paheksuntaa?

Tavallaan mietin, miksi vähäpukeisuus somessa on paheksuttavampaa kuin esimerkiksi oman lapsen sairaushistorian jakaminen netissä? Jälkimmäisessä tapauksessa halutaan ehkä hakea ja jakaa vertaistukea – lapsen yksityisyyden kustannuksella tosin. Se ei mielestäni ole hyvä juttu yhtään. Mutta ei mennä tänään siihen enempää, tuosta aiheesta olen nimittäin rustannut aiemmin täällä.

Mielestäni avoimuus on jees ja jokainen päättää itse, minkä verran itsestään antaa tänne internetin ihmeelliseen maailmaan. Vähäpukeiset kuvat eivät vahingoita ketään – siksi vähän ihmettelenkin, miksi ne tuntuvat herättävän niin paljon närää?

Mainittakoon tähän vielä, etten puhu mistään pornosta tai täydestä alastomuudesta. Ne eivät luonnollisestikaan kuulu sivuille, joissa on paljon myös alaikäisiä käyttäjiä. Alaikäisten paljastelu ei myöskään ole hyvä juttu lainkaan. Puhun tässä tekstissä aikuisten ihmisten kuvista, joissa ollaan esimerkiksi alusvaatteisillaan tai halutaan korostaa vaikkapa sitä pyllyä.  No niin, nyt voimme jatkaa. 😀

Monesti argumentti on se, ettei ymmärretä miksi ihmeessä joku haluaisi herutella netissä ja näyttää stringipyllynsä. En ymmärrä sitä itsekään, mutta toisaalta miksi minun pitäisikään? En ymmärrä myöskään Jodelia tai Huutokauppakeisarin suosiota. Ei kaikkea tarvitse ymmärtää. Varmasti moni ei ymmärrä omia touhujanikaan, sellaista se elämä on.

Mitä jos kaduttaa?

Karsastan myös tätä vähäpukeisuuden moralisointia sen vuoksi, että se kohdistuu lähes aina naisiin. Myös vähäpukeisia – ellei jopa alastomia miehiä on some väärällään. En ole silti koskaan kuullut pahaa sanaa moisesta. Aivan kuin naiset olisivat vain olosuhteiden pakosta riisuutuneet julkisesti ja miehet, noh he vain saavat poseerata ylpeinä kropistaan. Mikä parasta – ilman spekulointeja vaikeasta isäsuhteesta tai henkisistä ongelmista.

Pakko silti myöntää, että vähäpukeisia kuvia nähdessäni saatan hetkellisesti miettiä, kaduttaakohan kuvat kyseistä henkilöä myöhemmin. Sitähän ei voi tietää – aina voi katua mitä tahansa. Tehtyjä ja tekemättä jättämisiä. Jokuhan voi katua myös,  että mietti liikaa muiden mielipiteitä; eikä uskaltanut julkaista kuvaa bikinikropastaan pahojen puheiden pelossa. Turha siis liikaa miettiä, mahtaisiko joku kaduttaa myöhemmin.

Vähäpukeisuus somessa

Vähäpukeisuus somessa

Vähäpukeisuus somessa = epävarmuutta itsestä?

Olen myös kuullut miljoonia kertoja väitteen, ettei itsevarman ja tyytyväisen henkilön tarvitse paljastella somessa. Eihän kenenkään tarvitse, mutta mitä jos haluaa? Kauniis kasvot, kaunis kroppa – molemmista voi julkaista kuvan ilman sen kummempia taustasyitä. Vai voiko?

Olenko epävarma jos julkaisen kauniin kasvokuvan itsestäni? Miten tämä eroaa täydellisen bootyn esittelystä? Ainoastaan sillä, että olemme tottuneet pyllyn esittelyn oleman halpamaista – samalla tapaa kuin olemme tottuneet kiroilun olevan rumaa. Onko tämä riittävän hyvä syy kuitenkaan?

Tietysti vähäpukeisuus somessa voi olla merkki itsetunto-ongelmista ja liiallisesta huomion halusta. Niin voi olla myös muiden päälle puhuminen, runsas meikki, alkoholin käyttö, muiden räikeä tuomitseminen jne. syitä tietylle käytökselle voi olla miljoonia. Tietysti on tutkittu, että jotkut käyttäytymismallit kertovat usein jostain tietystä ongelmasta tai ajatusmallista. Ongelmia voi esiintyä myös ilman mitään huomattavia käytösmalleja.

En siis halua toimia keittiöpsykologina tehden analyyseja ihmisistä heidän somekäyttäytymisensä perusteella. Meitä on niin moneen junaan – voisiko kyse olla ihan vain mieltymyksistä ja itseilmaisusta? Aina taustalla ei kenties olekaan mitään traumaa, vaikka se ehkä mielenkiintoisempaa olisikin. En siis ajattele vastaavien kuvien lisäämisen olevan automaattisesti merkki huonosta itsetunnosta. En tiedä onko se merkki mistään erityisestä – tuskin sitä saan koskaan tietääkään.

Vähäpukeisuus somessa

Vähäpukeisuus somessa

Miten vähäpukeiset kuvat vaikuttavat tulevaisuuteen?

Tietynlaisia kuvia paheksutaan myös ehkä senkin takia, että ne voivat sulkea pois mahdollisuuksia työelämässä. Se on tietysti kurja juttu. Työllistymiseen voi valitettavasti vaikuttaa myös jopa tatuoinnit, painoindeksi, lävistykset, ikä, sukupuoli jne. Mihin asti kannattaa näitä asioita miettiä? Itse mietin someani aina myös työnantajan näkökulmasta – millaista viestiä se antaa? Työnantajahan ei tosin saisi Googletella työnhakijaa, joten tässä on kyllä aika ristiriita. Nämä on kyllä vaikeita juttuja.

Mielestäni niissä lukemissani keskusteluissa on myös ollut hyviä pointteja mm. oman somekäyttäytymisen miettiminen. Lisäilit sitten paljastavia kuvia tai et. Välillä omaa toimintaansa ja ajatusmallejaan on hyväkin kyseenalaistaa. Siksi päätinkin kirjoittaa tästä aiheesta – halusin vähän haastaa omiakin näkemyksiä asian suhteen. Nyt haluaisinkin kuulla oman mielipiteesi!

 Onko vähäpukeisuus somessa aina epävarmuutta? Miksi kyseiset kuvat herättävät niin paljon tunteita?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Epäonnistuneet valokuvat x11 Shortsit ja selluliitti Milloin normaalista tuli liian laiha? Synnytys ilman epiduraalia Nauti vaikka väkisin Paljon menee viikossa rahaa ruokaostoksiin? Miten saada vauva nukkumaan yöllä? Myös miestä syrjitään Älä treenaa jos ei huvita

Taru

16 vastausta artikkeliin “Pylly paljaana netissä”

 1. Ihan superhyvä postaus! Ja niin samoilla linjoilla oon kyllä sun kanssa👌🏼

 2. Itseä ei niinkään paljastelukuvat ärsytä, mutta oon pitkään seurannu tätä maailman menoa ja tää meininki tuntuu pikkuhiljaa typistyvän siihen kellä on pyörein pylly, isoimmat tissit ja turpeimmat huulet. Toivoisin että tässä maailmassa olis muutakin? Enemmän mua huolestuttaa kun ärsyttää tää suunta mihin ollaan menossa. Ei se multa ole pois jos joku haluaa kroppaansa esitellä ja on vaan tervettä tykätä ja olla ylpee vartalostaan, mutta kun kattoo esim Instagramin tarjontaa niin kyllä siellä suurin osa on jo jonkin ruumiinosan esittelyä jonkin random syyn varjolla. Ja suurimmat tykkäysluvut saa sillä kun pistää vähän tissivakoa/belfietä kehiin 😄 (Mikä muuten vähän ihmetyttää mua kun suurin osa kommentoijista on aina kuolaavia äijänkäppänöitä, luulis vähäpukeisia kuvia löytyvän muualtakin kun Instasta 🤔😃) Mut joo, ite vaan tosiaan toivoisin välillä vähän muutakin tähän jo valmiiks yliseksualisoituneeseen maailmaan. Ei oo kovin hyvä juttu jos millään taidoilla ja tiedolla ei oo mitään väliä ja huomioo saa vaan pistämällä paljasta pintaa kehiin.

  Tykätkää ihmiset ihmeessä itestänne, mut välillä voi tykätä myös vaikka siitä miten empaattinen ihminen on tai vaikka miten hyvä on tekee paperilennokkeja 😄

  • Kiva kun kommentoit! Olen samaa mieltä, että turha ulkonäkökeskeisyys on huono juttu. Maailmassa on paljon muutakin, mutta tottahan se on, että usein seksi ja provosointi myy. Onneksi jokainen voi itse tuoda niitä puolia itsestään esille mitä haluaa. 🙂 ”Tykätkää ihmiset ihmeessä itestänne, mut välillä voi tykätä myös vaikka siitä miten empaattinen ihminen on tai vaikka miten hyvä on tekee paperilennokkeja 😄” <– hyvin sanottu – juuri perjantaita kirjoitin postauksen, jossa kehun itseäni, eikä yksikään niistä liittynyt ulkonäköön. 😉 Kivaa sunnuntaita!

 3. Todella hyvä postaus, sai kyllä miettimään asiaa. Mä en henkilökohtaisesti ymmärrä sitä turhaa vähäpukeisuutta, pylly paljaana olemista, mutta toisaalta mun ei ole mikään pakko niitä lukea/katsoa. Jokainen tavallaan eikä se ole multa pois jos joku haluaa itseään esitellä vähissä pukimissa. Syitä on varmasti yhtä monia kun ihmisiäkin, onko se sitten epävarmuutta tai itsevarmuutta, huomionhakua vai ihan vaan jonkun oma tyyli.

 4. Jokainen tyylillään 🙂 Mua ei vähäpukeiset kuvat häiritse.

  Silti miettisin kaksi kertaa ennenkuin lähtisin sille tielle, että laittaisin paljastavia kuvia nettiin. Vaikka asiaa ei nyt ajattelisi sen kummemmin, saattaa todellakin myöhemmin kaduttaa. Kysyisin itseltäni, että miksi haluan laittaa tällaisen kuvan kaikken nähtäväksi. Mitä haluan sillä saavuttaa.

  http://www.lily.fi/blogit/minnean-muruja

  • Samaa mieltä. 🙂 Mun mielestä melkein kaiken tekemisen kohdalla kannattaa harkita. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 7
Tykkää jutusta