Kun vanhat haavat aukeaa

Meistä jokainen on varmasti kokenut elämässään vaikeita asioita – sellaisia jotka vaikuttavat meihin negatiivisesti jollain tasolla. Tämähän ei tarkoita, että nämä asiat välttämättä vaikeuttaisivat päivittäistä elämäämme. Ne voivat kuitenkin vaikuttaa ajatteluumme, käytökseemme ja nousta pintaan tietyissä tilanteissa. Pahimmillaan vaikeat kokemukset voivat traumatisoida ihmisen pahastikin ja vaikuttaa elämään todella negatiivisesti.

Tänään ajattelin kirjoittaa siitä, kun vanhat vaikeat kokemukset tulevat yllättävästi pintaan. Mistään invalidisoivista traumoista ei onneksi ole kysymys, mutta kuitenkin sellaisista asioista, jotka vaikuttavat ajatteluuni tietyissä tilanteissa edelleen.

Toivottavasti tämä teksti ei tunnu tylsältä jaarittelulta, koska en halua kertoa tarkkoja yksityiskohtia. 😀 Syynä muun muassa se, että tapahtumiin liittyy muitakin ihmisiä ja haluan kunnioittaa heidän yksityisyyttään. vaikeat kokemukset, traumat, vaikeudet

Vaikeat kokemukset nousee pintaan

Viime viikkoina olen huomannut, että vuosia sitten tapahtuneet asiat ovat nousseet vaivaamaan. En ole varma miksi juuri nyt, eikä sillä varmastikaan ole merkitystä. Toisaalta kun mietin asiaa järjellä, on tosi luonnollista että näin käy. Nimittäin silloin kun koin näitä vaikeita asioita, jatkoin vain elämääni ja lähipiirini ihmetteli miten olinkin niin fine. Kaikki ajattelivat, että selvisin tapahtuneesta todella hyvin – niin ajattelen itsekin.

Vaikka asioista selviäisi hyvin ja niistä pääsisi yli, olisi naiivia väittää etteivät ne vaikuttaisi silti ajatteluun jollain tapaa. Aiemmin olin nimittäin sitä mieltä, etteivät nuo asiat olisi vaikuttaneet minuun mitenkään. Nyt kuitenkin viimeistään huomaan – ja uskallan myöntää, että totta hitossa vaikeat kokemukset vaikuttavat jokaiseen!

Mikä on sitten tuo konkreettinen muutos esimerkiksi vuoden takaiseen? Olen esimerkiksi alkanut pelkäämään, että samat asiat tapahtuvat uudelleen. Vaikkei sellaisen pelkäämisessä ja miettimisessä ole mitään järkeä. Tämä on vaikuttanut myös uniin, joita näen. Nyt onneksi olen puhunut näistä fiiliksistäni ja se on helpottanut oloani.

Välillä mietin myös olisiko näin käynyt, jos olisin silloin vuosia sitten käsitellyt asian paremmin. Toisaalta mielestäni käsittelin sen silloin niin kuin hyvältä tuntui – turha sitä olisi ollut märehtiä ja velloa väkisin.

vaikeat kokemukset, traumat, vaikeudet

Tunteitaan on turha kieltää

Jollain tapaa tuntuu tosi mälsältä, että niin kauan aikaa sitten tapahtuneet jutut tulevat nyt mieleen. Mikseivät ne voineet pysyä siellä menneisyydessä? On täysin turhaa paetakaan omia fiiliksiä – jos ne työntää taka-alalle hetkeksi, eivät ne siellä silti ikuisuuksia pysy. Ennemmin tai myöhemmin, ne kyllä puskevat pintaan ja sitten ne täytyy vain käydä läpi.

Onneksi minulla on lähelläni ihmisiä, joiden kanssa vatvoa asioita ja puhua omista fiiliksistä. Halusin tällä tekstilläni ehkä muistuttaa, ettei ole heikkoutta myöntää vaikeiden asioiden satuttavan ja vaikuttavan elämään.

Tulipas aika synkkä kirjoitus. Synkästä tekstistä huolimatta, olen viime aikoina kokenut myös suuria onnen tunteita ja fiiliskin pääosin katossa. 🙂 Ihanaa viikkoa!

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Kun oma kroppa ahdistaa ”Täällä on hometta, mutta sain vain reuman” Toinen lapsi vai ei? Alipainon rajoilla – silti L kokoa? Kannattaako pettämisestä kertoa? Skumppaa ja pettymyksiä – kooste syyskuusta! Meidän parisuhteen salaisuus x 9 Aika karvainen muija

Taru

2 vastausta artikkeliin “Kun vanhat haavat aukeaa”

  1. Osui ja upposi täysin. Juuri puhuttiin viikonloppuna kaverin kanssa saunassa kuinka paha kouluaikainen kiusaaminen vaikuttaa vieläkin, ja millä tavalla.

    Mulla kanssa aika ajoin nousee asiat mieleen, ja eihän niitä auta kuin sitten käsitellä. Opin kantapään kautta mitä itselle tapahtuu jos vaan työnnän sivuun ja painan taka-alalle. Ei se tietty mukavalta tunnu, päinvastoin ihan hirveä tunne. Tuo on ehkä syy miks tulee yleensä saunassa mietittyä/poristua läpi. 😀 Mulle sauna on sellanen rauhallinen paikka, ja saa vaan olla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 10
Tykkää jutusta