Valmis äidiksi?

df37 (1 of 1).jpg

Tänään työnnellessäni rattaita ulkona, mietin mitä tarkoittaa kun joku sanoo olevansa valmis äidiksi? Ja mitä tarkoittaa että ei ole? Tai siis tarkemmin ottaen, mitä nämä ajatukset pitävät sisällään?

Välillä olen törmännyt ajatukseen, että jos et ole valmis luopumaan kaikesta omasta ajastasi, harrastuksistasi yms. et ole muka valmis äidiksi. Aivan kuin pitäisi olla varautunut kaikkiin katastrofeihin lapsen syntyessä. Esimerkiksi jos joku sanoo ettei olisi valmis valvomaan kahta seuraavaa vuotta putkeen tai valmis kasvattamaan lasta yksin eron sattuessa, hän saattaisi ajatella ettei ole valmis äidiksi.

df36 (1 of 1).jpg

Mutta hetkinen, tuskinpa kukaan olisi valmis valvomaan kahta vuotta, epäilen olisiko se edes mahdollista. Kyllä sitä jossain vaiheessa jo väkisin torkahtaa. Tätä samaa ajatusta voitaisiin soveltaa parisuhteessakin – et ole valmis suhteeseen, jos et ole valmistautunut petetyksi tulemiseen tai jopa mahdolliseen parisuhdeväkivaltaan, koska sehän on myös mahdollista kun kerran parisuhteessa ollaan. Kaikki on aina mahdollista ja kaikkeen ei voi etukäteen varautua.

Ymmärrättekö mitä ajan takaa? Tietenkin ennen lapsen hankkimista kannattaa tiedostaa, että se voi olla rankkaa ja täytyy valmistautua pitämään huolta lapsesta. Ja haluta sitä. Vierastan kuitenkin ilmaisua valmis. Mielestäni ihminen ei ole koskaan valmis. Jos olisin itse jäänyt odottamaan tunnetta, että olen täysin valmis ja täydellinen äiti tulevalle lapselleni, voi olla että lapsi olisi jäänyt ”hankkimatta”. Keskeneräisyyttä on siedettävä, varsinkin vanhemmuudessa. Miten voisi olla valmis asiassa, josta ei ole mitään kokemusta?

df34 (1 of 1).jpg

Mielestäni täytyy olla valmis huolehtimaan lapsesta ja sitoutua siihen, mutta ei kaikenmaailman kauhuskenaarioihin tarvitse varautua. Turha maalailla piruja seinille, siitä ei saa kuin harmaita hiuksia. Välillä kuitenkin tuntuu, että vanhemmuuden koittaessa ihmisen pitäisi olla aivan täydellisen eheä, valmis ja kokonainen. Itse ajattelin että meillä on kaikki mitä vaaditaan hyvään vanhemmuuteen ja onnellisen lapsen kasvattamiseen. Sitä mieltä olen edelleen. Silti koen olevani ihmisenä edelleen keskeneräinen ja varmasti koen sitä olevani jollain tapaa koko loppuelämäni. Ei mielestäni oma elämä lopu lapsen saantiin. Eihän täällä kukaan muuten edes haluaisi lisääntyä?

df35 (1 of 1).jpg

Koitko sinä olevasi valmis äidiksi/isäksi ennen lapsen syntymää?

Seuraa Facebook & Instagram

 

 

Lue myös:

Kasvatusneuvoja vai bullshittiä?

Oikea ikä tulla äidiksi

Millaista on olla kotona lapsen kanssa?

BAD MOM-haaste!

On julmaa jättää lapsi ilman sisarusta

 

***

Today I was wondering, what does it mean when someone said that she is ready to be a mom? What these ideas encompass?

I have encountered similar thought about this ”ready to be mom-case”. You’re subbosedly not ready, if you’re not ready all worst-case scenarios. Whether this apply in relationships also? If you’re in a relationship you ”have to” be prepared to be betrayed. See? Little absurb. Everything is always possible and you can’t be prepared for everything.

Do you get my point? Of course you have to be ready to take care of your child. But how could you be fully prepared to be something you never had been? If I had been waiting for a moment, in which case I would have been a perfect mom to my child, it may be that moment wouldn’t come. You have to put up with imperfection, especially in parenting. I thought that we have everything what is needed to grow a happy child and to be a good parent. And I still think so. I still feel unfinished as a person, and I believe that I feel that way for the rest of my life. 

Did you felt that you’re ready to be a parent before the child birth?

 

Taru

3 vastausta artikkeliin “Valmis äidiksi?”

  1. Hei!

    Itse olin pohtinut ja kypsytellyt lapsiasiaa pitkään ja hartaasti. Elin pitkän nuoruuden, opiskelin ja reissasin. Kun lapselle annettiin mahdollisuus tulla, koin olevani niin valmis kuin vaan valmis voi olla. Tällä ajattelin, että olen kaikki ne nuoruuden kokemukset kokenut, ja valmis sitoutumaan lapseen.

    Totta on, että vaikka kuinka valmistutuu, ei koskaan tule valmiiksi. Ihminen kehittyy aina. Ja vaikka valmistautuu lapsen saamiseen, yllättää se varmasti silti aina. 

  2. Mielenkiintoinen aihe. Joo tosiaan itse en ajatellut juuri ollenkaan niitä asioita, että mistä joudun luopumaan yms. Toisaalta kova valvominen tuli ehkä jopa hieman yllätyksenä, mutta meille nyt sattui tulemaan keskuuteen tyttö, joka ei halunnut vauvana nukkua. Vaikeata se on vieläkin 🙂 jos olisin ajatellut enemmän, en tiedä olisiko mikään asia eri tavalla. Mutta en kokenut olevani valmiskaan, jotenkin vain ajattelin, että se vanhemmuus menee sitten omalla painollaan, ja niinhän se on mennytkin. Jälkeenpäin mietin jopa kaikkia lapsellisia ajatuksia mitä päässäni kävi, että mistä joudun luopumaan, kun tulee lapsi. Hetken aikaa jäi salilla käyminen sivuun, mutta mikään ei tunnu luopumiselta, kun elämään saa hienoimman asian kuin lapsen. Asiat menee eri järjestykseen myös pääkopassa äitiyden myötä ainakin minulla. Ja tosiaan koskaan ei ole valmis 😉 mutta toki asunto, jokin tulonlähde, hyvä mielenterveys, parisuhde, jos sellainen on, olisi hyvä olla jollakin tasolla kunnossa 🙂 kaikkea voi ja onkin tehty lapsen kanssa. Ulkomaanmatkoja, vuorotyötä, opiskelua, melkein mitä vaan. Mutta on siinä järjestelyä! Sitä en kiellä 🙂

  3. Tää on kyllä veikeä aihe! On niin paljon ihmisestä kiinni, miten tämänkin homman ottaa. Toiset tykkää ”olla valmiita” ja suunnitella, toiset ”heittäytyy” vanhemmuuteen ja kasvaa siinä mukana.

    Meille raskaus tuli täytenä yllätyksenä, joten en ehtinyt edes miettimään ”olenko valmis”. Kun lapsen isäkin otti uutisen vastaan ilosta itkien, niin homma oli sillä selvä – ja olihan siinä vielä 8kk aikaa tottua ajatukseen. Joskus olen jopa vitsaillut, että mulle sopii vauvantekohommissa tämmönen ”tulee jos on tullakseen, liikaa miettimättä”. Jos oikein ryhtyisin miettimään ja valmistautumaan, niin en olisi koskaan valmis. Aina olis vielä yksi reissu, jotain opiskeltavaa, muutama bakkanaali jne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta