Miten saada vauva nukkumaan yöllä?

Miten saada vauva nukkumaan yöllä? Moni pienen lapsen vanhempi kamppailee varmasti liian vähäisen unen ja väsymyksen kanssa. Pienet lapset tuppaavat välillä nukkumaan huonosti. Tietysti jokainen on yksilö ja siinä missä toinen nukkuu pienestä pitäen yöt, toinen valvoo vielä parivuotiaana.

Alussa meidän vauva nukkui ainoastaan silloin kun häntä keinutti ja piti tuttia suussa. Huuto alkoi heti kun keinutuksen lopetti tai kun hänet laski laski pois sylistä. Jossain vaiheessa minun keinutustyylini oli ainut mikä kelpasi. Toisinaan hän nukkui pari tuntia vieressämme tai sängyssään ja sitten olikin jo aika syödä. Uudestaan nukahtaminen oli usein vaikeaa.

Ensimmäinen kuukausi vauvan kanssa meni aika huonoilla unilla. Tiedän, että olemme onnekkaita kun tämä huonouninen vaihe kesti noinkin vähän aikaa. Tai no kyllähän niitä heräilyjä on tullut sen jälkeenkin mutta pahimmasta (ainakin toistaiseksi) oli selvitty.

Aloimme tietoisesti jo varhain tekemään asioita sen eteen että vauva nukkuisi yöllä omassa sängyssään. Uskon että tällä oli positiivinen vaikutus vauvan yöuniin. Monet sanovat että vauvan rytmiin ja uneen voi vaikuttaa vasta puolivuotiaasta lähtien. Olen tästä kyllä eri mieltä. Miksei pienempikin vauva oppisi siinä missä isompikin?

Jotkut sanovat että vauvat nyt vain heräilevät ja sen kanssa on elettävä. Mielestäni on kuitenkin kaikkien etu jos yöllä nukutaan hyvin, niin vauvan kuin vanhempien.

Vauva nukkumaanEnnen kuin aloitimme varsinaiset ”toimenpiteet” vauvan nukkumaan saamiseksi, luin vauvan unesta kirjan. Siinä kerrottiin vauvan unesta ylipäätänsä ja esiteltiin muutamia eri unikouluvaihtoehtoja.

Mitään suuria toimenpiteitä ei mielestäni vaadita – ainakin meillä pienet asiat riittivät. Tarkoituksenamme oli myös pikkuhiljaa aikaistaa vauvan nukkumaanmenoa. Tämä tarkoitti aikaistamme myös omaa rytmiämme. Aloimme siirtämään nukkumaanmenoaikaa niin, että laitoimme hänet unille aina puoli tuntia aikaisemmin kuin edellisenä iltana ja sitten kun se alkoi sujua, aikaistimme rytmiä taas jne. Rytmi siirtyi aluksi hieman takkuisesti ja junnasi välillä samoissa kellonajoissa, mutta yhtenä kertana se pomppasi suoraan parilla tunnilla haluttuun aikaan. Mielestäni oli siis suht helppoa saada vauva nukkumaan, kun oli vaan järjestelmällinen. Kaikilla se ei tietystikään toimi.

Tärkeää on myös luoda simppelit ja säännölliset iltarutiinit. Meillä ne olivat niinkin yksinkertaiset kuin valojen himmentäminen nukkumaanmenon lähestyessä, hämärässä vessassa yövaipanvaihto sekä lopuksi syöttö. Vauvan kasvaessa luovuimme makkarissa syöttämisestä vaan iltapala siirrettiin aikaisemmaksi.

Vaikeinta oli saada vauva rauhoittumaan sänkyyn. Toimimme niin, että laitoimme hänet sänkyyn ja aina kun hän itki, palasimme lohduttamaan. Kun vauva rauhoittui laitoimme hänet hereillä ollessa sänkyyn. Tarkoitus oli että hän nukahtaa sänkyyn itse eikä esimerkiksi syliin. Tästä tuli hieman lipsuttua joskus – vauva torkahti välillä syliinkin. Tätä toistettiin aika monia kertoja ekoina iltoina, mutta parin viikon päästä meni jo paljon paremmin.

Vauva nukkumaanVauva lopetti syömisen 5kk joten nykyään yöt ovat aika rauhallisia. Jossain vaiheessa vauvalle tuli vaihe, että hän heräili yöllä ja tuttia piti laittaa suuhun monia kertoja yön aikana. Jossain vaiheessa kyllästyimme loputtomaan tuttiralliin ja emme enää antaneet tuttia – ja kappas vauva ei yleensä edes herännyt, ainoastaan önisi unissaan.

Unet rauhoittuivat vielä entisestäänkin kun siirsimme vauvan muutama viikko sitten omaan huoneeseensa nukkumaan. Vauva on nyt nukkunut paria poikkeusta lukuun ottamatta aamuun asti. Yhtenä viikkona tuli yöheräilyjä ja itkuja, mutta pääosin meillä nukutaan hyvin.

Olisi kiva kuulla teidän kokemuksia asiasta – Mikä on paras keino saada vauva nukkumaan?

Seuraa blogia FacebookBloglovin’, Blogit.fi, Blogipolku.fi

Lue myös:

Kuka on lapsen kasvatuksen asiantuntija? ♥Kun lapsi menetti tajuntansa Kroppa raskauden jälkeen ♥ Mitä opin synnytyksestä x9 ♥ Synnytys ilman epiduraalia ♥ Saako äiti olla kännissä? ♥ Täydellisen elämän suorittaminen ♥ Asia jota kadun ♥ Krapula?

Taru

2 vastausta artikkeliin “Miten saada vauva nukkumaan yöllä?”

  1. Jes, taas uusi blogi jota seurata! 🙂

    Mä tein aika pitkälti samanlailla kuin te. Ja tuo reitti se vaan tuntuu olevan ratkaisu siihen että KAIKKI perheessä nukkuu hyvin. Saan varmaan viitata kirjoitukseesi kun itse kirjoitan aiheesta?

    Olen tosin saanut kritiikkiä siitä että olen kova kun hylkään vauvan sänkyyn ja en ole lapsentahtinen!? Niin no, samakos tuo jos mun vauvani (nyt jo taapero) on erittäin tyytyväinen ja rauhallinen omassa sängyssä ja yksin omassa huoneessa. Nyttemmin kun alkoi kävelemään yöt huononi ja toteutin vähän lapsentahtisuutta jonka seurauksena herra livahtaa meidän väliin nukkumaan. Iiks, siinä seuraava prokkis meillä että kuinka palata vanhaan. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta