Yhden lapsen äidillä ei ole oikeutta valittaa?

Välillä tuntuu että äitiys on kilpailu. Kilpailu siitä kenellä on eniten paskaa ja kenellä kaikkein rankinta. Kenen lapsi valvoo eniten ja kenellä on pahin uhmaikä. Ja se kuka kokee itsellään olevan kaikkein rankinta – se tietää kaikesta kaiken. Ja se yhden lapsen äiti, sehän ei tiedä mistään mitään! Koska sillä on vaan se yksi lapsi. Kannattaa siis olla hiljaa ja antaa sen viiden lapsen äidin valittaa. Eikun hups, eihän sekään saa – jollain niitä lapsia on kymmenen. Sillä on varmasti vielä rankempaa.

Yhden lapsen äiti Yhden lapsen äiti Yhden lapsen äiti Mulla on vähän ristiriitaiset fiilikset tästä. Omasta mielestäni jokainen ihminen voi olla väsynyt, oli lapsia sitten nolla, yksi tai kymmenen. Ei se lasten määrä kerro kaikkea. Turha sitä on silti kieltääkään, että lisää lapsia tietää lisää vastuuta ja vähemmän aikaa. Usein myös lisää väsymystä. En siis todellakaan luottaisi väittämään, että kaksi lasta menee siinä kuin yksi. Voihan se joskus mennä näinkin, mutta sen varaan ei kannata laskea.

Kuten ehkä tiedät, meillä on yksi lapsi. Olemme siinä mielessä todella onnekkaita, että lapsi on nukkunut yönsä jo yli vuoden heräämättä (poikkeuksia lukuunottamatta). Ensi kuun lopussa hän täyttää 2. Silti jopa minuakin joskus väsyttää, vaikka nukunkin hyvin. Eiköhän se ole ihan normaalia. Ja minusta minulla on ihan samanlainen oikeus sanoa se ääneen. Joskus jopa se pelkkä ääneen sanominen helpottaa.

Yhden lapsen äiti

Yhden lapsen äitiJos vain sillä on oikeus valittaa ja väsyä, kenellä on raskainta, eihän kukaan meistä voisi sanoa ikinä mitään! Aina joku on väsyneempi ja aina jollain on asiat huonommin. Hyödyttääkö sekään mitään, ettei kukaan puhu tunteistaan – vain sen takia, että jonkun asiat on vielä huonommin?

Ymmärrän kyllä täysin, että itseä ärsyttää jos ei ole nukkunut vuoteen ja toinen valittaa yhdistä väliin jääneistä yöunista. Mielestäni tilannetaju onkin näissä hetkissä kultaa. Tämä on kyllä vähän ristiriitainen asia!

Sama pätee mielestäni kasvatusneuvoihin – niistä kiistely on turhaa. Itseäni niin tylsistyttää sellaiset syyttävään sävyyn käydyt kotihoito vs. päiväkoti vastakkaisasettelut tai muut vastaavat. Tykkään itsekin keskustella erilaisista aiheista, mutta neutraalisti ja ilman mitään syyllistämistä tai itsensä jalustalle nostamista. Veikkaan, että äidit osaavat aika hyvin itsekin syyllistää itseään – siihen ei tarvita ketään ulkopuolista.

Mitä mieltä itse olet? Saako myös yhden lapsen äiti – tai lapseton valittaa väsymystään? Vai onko monen lapsen äiti ”oikeutetumpi” 😀 valittamaan?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Ankea, seksitön avioliitto  Kuinka usein äiti saa bilettää? Miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä? Vanhemmat, jotka valittavat päiväkotiin kaikesta Lapselle säästäminen – kyllä vai ei? Äitiys vai ura – voiko saada molemmat? Vauva tuli parisuhde meni? ”Onko sun paikat nyt ihan löysät?” Raskaus pähkinänkuoressa

Taru

4 vastausta artikkeliin “Yhden lapsen äidillä ei ole oikeutta valittaa?”

  1. Todella ajatuksia herättävä teksti. Ja musta jokaisella on oikeus valittaa juuri silloin väsymystään ym kun siltä tuntuu. Itsellänikin on yksi lapsi ja olen yh, niin mäkin saan valittaa jos tuntuu siltä.

  2. Elin kolme vuotta esikoiseni kanssa yksin, kaksinelomme alkoi kun hän oli 2v ikäinen. Tuolloin koin, että minulla on paljon omaa aikaa. Lapsi oli isänsä luona jokatoinen viikko neljä päivää ja kun lapsi oli minulla, muun muassa mummi halusi usein myös tavata häntä. Mitään muuta haastetta en kokenut kuin talousasiat, vaikka vakituisessa päivätyössä kävinkin, aiheutti silti esim. auton korjaaminen päänvaivaa.
    Nyt olen naimisissa ja lapsia on kolme. Omaa aikaa ei tietenkään ole samalla tavalla, vaikka mies jakaakin kaiken kanssani. En silti ole kotona koskaan ihan yksin, minulta oletetaan ja odotetaan tiettyjä asioita. Koska olen perheen äiti, se olen minä joka teen ja joustan. Kuten umppu on kirjoituksissaan kertonutkin, hän hoitaa tietyt perheen pyörittämiseen liittyvät asiat yksin, vaikka mies läsnä onkin. Kuten hän, luotan minäkin mieheni lastenhoitoon täysin 100% ja voin aina lähteä töihin tai lenkille tietäen, ettei koko talo pala silläaikaa 😊 kaikissa kokemissani elämänvaiheissa on ollut hyvät ja huonot puolensa, enkä valita kummastakaan kokemastani ajasta. En suosittele kenellekään aloittamaan edes tällaisten asioiden vertailua.

    • Kiva kun kommentoit! 🙂 Olen samaa mieltä, ettei asioita kannata vertailla. Jaksaminen riippuu niin monista tekijöistä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 13
Tykkää jutusta