Puhumattomuus pilaa ihmissuhteet

Jos sinua vaivaa joku asia parisuhteessasi, puhutko siitä? Vastaus on varmasti pääosin kyllä. Uskallamme sanoa puolisollemme, että sukkien levittely ympäri kämppää ärsyttää ja että just nyt ei huvita jutella. Kerromme jos toinen on loukannut ja uskallamme riidelläkin. Ystäväsuhteissa tämä on jostain syystä paljon vaikeampaa – ystävyyden säännöt ovat usein paljon epäselvemmät.

Tietysti monilla on ystävyyssuhde tai useampikin, jossa uskalletaan puhua suoraan. Olen kuitenkin nähnyt vierestä muutamaan otteeseen, miten vaikean tai ärsyttävän asian puheeksiottanutta katsotaan kieroon. Hänelle suututaan ja häntä pidetään riidanhaastajana. Monesti on myös riita puhjennut ja aloitettu mykkäkoulu. Tyyppi saatetaan myös eristää porukasta.

ystävyyden säännötOnko tuollainen hyvä ystävyyssuhde? Ei minun mielestäni. Eihän ystävää dumpata porukasta siksi, että hän otti vaikean asian puheeksi. Mielestäni tuollainen porukasta eristäminen ja mykkäkoulu on vain lapsellista ja inhottavaa. Kyllä aikuisten ihmisten luulisi voivan selvittää välinsä ilman tällaista draamaa? Miksi sitä kritiikkiä ei osata ottaa vastaan tai keskustella asiallisesti, jos kritiikki on asiaton omasta mielestä? Itse ainakin olisin pahoillani, jos olisin käytökselläni loukannut kaveriani ja hän kertoisi siitä minulle.

Itse tykkään siitä, että puhutaan suoraan. Ei tarvitse olla hyökkäävä tai epäkohtelias, kritiikin voi antaa myös rakentavaan tapaan ja ystävällisesti. Eikä aina edes ole kyse kritiikistä, todellakaan; yllättävän harvoin ystävälle sanotaan, että toi mitä sä sanoit tai teit loukkasi mua. Ei kysytä, miksi teit näin? Miksi emme uskalla sanoa, jos meistä tuntuu pahalta ja olemme loukkaantuneet?ystävyyden säännöt ystävyyden säännötMonet myös harmittelevat kolmansille osapuolille jos ystävä on loukannut, mutta ei sanota hänelle asiasta suoraan. Täytyy kyllä myöntää, ettei minunkaan ole helppo sanoa, jos toisen käytös loukkaa. Aika erikoista minulta – useimmissa tilanteissa otan vaikeat asiat puheeksi, vaikka se tuntuisi vaikealta. Se on aina ollut sen arvoista, miksei se olisi myös tässä tilanteessa? Toisaalta, viimeksi kun otin minua loukkaavan asian puheeksi sain anteeksipyynnön ja ymmärrystä. Varmasti joskus se ajatus siitä että muut tuomitsevat, on vain omassa päässä.

Jos kyseessä on aito ystävyyssuhde, pystytte varmasti selvittämään pienet ja isommatkin vaikeudet. Tietysti se voi tuntua joissain tilanteissa helpommalta vetäytyä ja ottaa kaveriin etäisyyttä. Kannattaa silti miettiä, miksi tekisit niin; siitä tulee toiselle helposti olo ettet välitä.

Minä ainakin toivon, että omat ystäväni uskaltavat sanoa minulle suoraan jos vahingossa loukkaan tai töppään jossain asiassa. Paljon mieluummin ottaisin suoran palautteen vastaan, jotta voin parantaa tapani. Pahimmassa tapauksessa, en olisi edes tietoinen että käytökseni häiritsee toista, enkä tällöin voisi tehdä mitään asialle. Harva on ajatustenlukija.

Mitä mieltä olet? Onko ystävyyden säännöt ja toimintavat epäselvemmät kuin parisuhteessa?

Kuvat: Niina, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Aikuisten ystävyydestä

Aina sä seurustelet

Itsevarma ihminen on kaunis?

 

Taru

2 vastausta artikkeliin “Puhumattomuus pilaa ihmissuhteet”

  1. Olen huomannut, että ystävyys- ja kaverisuhteissa ihmiset suodattavat enemmän sanomisiaan (ja jupisevat sitten myöhemmin selän takana) kuin parisuhteessa. Parisuhteessa asioista tulee puhuttua huomattavasti suoremmin, onhan parisuhde kuitenkin (paljon) syvempi ja intiimimpi suhde ja kumppaninkin tuntee syvällisemmin.
    (Poikkeuksiakin toki on, oma lukunsa ovat sellaiset lapsuudesta asti jatkuneet ystävyyssuhteet, jotka muistuttavat lähinnä sisaruutta). Koen, että hyväkin ystävä on kuitenkin aina jollakin tapaa vieras, oma kumppani ei. Siitä huolimatta kaipaisin myöskin kaverien ja ystävien väliseen kommunikaatioon enemmän suoruutta ja rehellisyyttä. Jos käyttäydyn tyhmästi, niin toivon, että siitä myös minulle suoraan sanotaan!

    • Kiitos kommentista! Jep näinhän se vähän tuntuu olevan. Usein kumppani onkin se läheisin, mutta varmasti se ystävyyskin voi syventyä yhtä läheiseksi jos niistä asioista vain uskaltaisi puhua enemmän 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 5
Tykkää jutusta